Abonnementen service: 035 - 2019505

ZIJ VRAAGT TE PAS EN TE ONPAS OM ADVIES

Onze dochter is een dertiger, heeft een goede baan en een gezin. En ze heeft de eigenschap mij de hele dag door te mailen, appen en facetimen met vragen om advies en hulp. Ze heeft geen goede vriendin bij wie ze te rade kan gaan, maar eens houdt het moederen toch op, zou je zeggen. Ik wil voor haar de deur niet sluiten, maar hoe kan ik haar duidelijk maken dat ik niet altijd voor haar klaar kan staan? 

Merel

Uw familiedynamiek ken ik niet en ik weet dus ook de reden niet van haar, in mijn ogen, afhankelijkheidsgedrag. Er kunnen vele redenen aan ten grondslag liggen.

Zo kan het zijn dat zij u de moederrol niet wil of kan(!) ontzeggen en u via haar vele vragen wil laten merken dat u nog steeds heel belangrijk voor haar bent. Deze manier van u betrokken houden bij haar leven wordt vergemakkelijkt omdat u haar blijft antwoorden en zij geen goede vriendin heeft. Hoe komt het dat eigenlijk? Houdt zij zich te veel verantwoordelijk voor het welzijn van haar directe dierbaren en kan zij daardoor geen band opbouwen met anderen? Door dat gemis kan zij u als een vriendin zijn gaan zien en dan krijgt u alles op uw bordje wat zij anders met een vriendin zou bespreken. En wat die goede baan betreft: vindt zij het wel leuk wat zij doet of zoekt ze continu afl eiding door u voor ieder wissewasje te contacten?

Wat betreft haar hulpvragen: komen zij allemaal uit op eenzelfde thema? Het huwelijk, onzekerheid, haar hunkering naar contact (om welke reden dan ook)? Vertel haar dat u bang bent dat haar werk en haar gezinsleven lijdt onder het continue contact en u het bezwaarlijk vindt om haar steeds te antwoorden, omdat u weet dat zij aan het werk is of druk met haar gezin. U kunt afspreken dat zij haar vragen bewaart en dat zij u één keer per dag belt zodat er ook een echt gesprek plaats kan vinden. Of u kunt indien u haar vragen heeft doorgrond haar daarmee confronteren en suggereren dat zij dat kan oplossen middels een psycholoog.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren