Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Rustig van start

Over een week of twee begint prinses Amalia met haar uni­versi­taire opleiding in Amsterdam. Haar verhuizing heeft in alle stilte al plaats­gevonden. Een deel was uitbesteed, maar ook koningin Máxima werd met tassen en dozen gezien rond het grachtenpandje aan het Amsterdamse Singel waarin Amalia de komende twee jaar zal verblijven.

Het is een huurhuis, van vrienden van haar ouders bovendien. Willem-Alexander kócht destijds zijn studentenhuis aan het Rapenburg in Leiden, maar hij kreeg dan ook een staatstoelage vanaf zijn achttiende, terwijl Amalia daarvan afziet totdat ze klaar is met studeren. De huur zal dus door haarzelf of haar ouders betaald worden. Toch zijn er mensen die het maar overdreven vinden dat de prinses aan een dure gracht gaat wonen. Er staan overigens diverse studentenhuizen aan dezelfde gracht. Amalia’s huis bevindt zich in het rustiger deel van het Singel. Bij het studentenleven hoort feesten en Amalia hoeft niet ver te lopen als ze in het Amsterdamse nachtleven zou willen onderduiken. Het Spui met café’s als Luxembourg en Hoppe ligt om de hoek. Zijzelf, haar ouders en de Rijksvoorlichtingsdienst zullen er echter voor waken dat de kroonprinses net als haar vader een alcoholische bijnaam krijgt. In de strandtent in Scheveningen waar ze af en toe werkte werd ze Cocktail Queen genoemd, maar dat sloeg meer op haar vaardigheid in het bereiden van Bloody Mary’s, Moijoto’s en Cosmopilitans dan op haar inname ervan. Velen denken ten onrechte dat Willem-Alexander aan zijn studententijd de bijnaam ‘Prins Pils’ te danken heeft. Die bijnaam heeft echter te maken met de voetbalwedstrijd van Nederland tegen Ierland, op 13 december 1995 in Liverpool. De kroonprins was, met de rest van Nederland, uitzinnig van vreugde toen Nederland de taaie Ieren versloeg met 2-0. In het hotel van het elftal werd dat dus nog flink gevierd. De kroonprins dronk er geen pilsjes, maar van die volle Engelse pints. Hij ging op de foto met diverse spelers, onder wie de ster van de avond Patrick kluivert, maar ook met leden van het KNVB-bestuur en staatssecretaris Erica Terpstra. Wat al snel opviel: op elke foto had hij een vol glas bier. Bij gebrek aan tijd – en een beter idee – maakten we op de redactie van het tijdschrift ‘Weekend’ waar ik destijds werkte een fotocollage van alle foto’s van de kroonprins en zijn biertjes. Als kop kozen we voor: “Prins Pils: We nemen er nog één!” Onze inmiddels koning wordt er nog steeds door achtervolgd. De Duitse pers heeft het nog altijd over ‘Prinz Pilsje’. En dat terwijl Willem-Alexander al lang heeft verklaard nu liever een wijntje dan bier te drinken.

Agenda 2022 Koninklijk huis
25 augustus
Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan diverse locaties op de Noordzee waar aan de toekomst van het energiesysteem wordt gewerkt.

26 augustus
Prinses Beatrix is bij het concert van het European Union Youth Orchestra in het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren