Abonnementen service: 035 - 2019505

BODE IS IN DE OLIE

Een paar maanden geleden was ik met mijn vrouw en onze twee kleinkinderen in het Openluchtmuseum in Arnhem. Echt de moeite waard, zeker bij mooi weer. In de leuke winkel bij de uitgang kocht ik een fl esje lijnolie dat daar op ambachtelijke wijze zou worden geslagen. Ik denk niet dat veel mensen nog lijnolie in de kast hebben staan. Toch kun je er heel veel materialen een diepere kleur mee geven en/of beschermen tegen weersinvloeden.

Verfkwasten
U kunt overigens het beste een literfl es gekookte lijnolie bij een bouwmarkt kopen. Gebruikt u heel veel lijnolie, dan zou ik voor een vijf-literemmertje gaan. Mijn gebruikte verfkwasten staan altijd in een glas met lijnolie. Dan blijven de haren zacht.

Tuinmeubelen
Lijnolie breng je aan op een oude doek of op een microvezeldoek, wat mijn voorkeur heeft. Als u houten tuinmeubelen niet wilt laten vergrijzen, biedt lijnolie ook uitkomst. Het verduurzaamt tevens uw hout. Gereedschapsstelen zoals van de hark, de hak en de straatbezem krijgen weer een fris kleurtje. Lijnolie is ook handig om natuursteen weer te laten glanzen. Dat kan de dorpel zijn, vensterbanken, beelden en grafmonumenten. Ik gebruik lijnolie voor het opwrijven van terracottapotten voor buiten. Ook geliefd in combinatie met Belgisch hardsteen. Het zorgt voor een diepere kleur.

Ongeglazuurd
In België is lijnolie populair voor het impregneren van ongeglazuurde vloer- en wandtegels. Vaak wordt dan gekozen voor een combinatie met terpentijn. Dan wordt de vloeistof minder dik. Ik ken iemand die de kunststofdelen van zijn oude camper elk jaar met lijnolie opfrist. Ook te gebruiken om metalen in te smeren. Dat voorkomt roesten. Leer, zoals riem en fi etszadels, wordt soepel met lijnolie. Winterhanden- en voeten kun je ook insmeren of lijnolie gebruiken bij een schrale huid. De doeken die u met de lijnolie gebruikt, dient u hangend te laten drogen. Dit om broei te voorkomen. Lijnolie kun je niet drinken. Het is maar dat u dit weet. Lijnolie wordt geperst uit het zaad van de vlasplant. Van het restant worden lijnkoeken gemaakt en dat is uitstekend veevoer

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren