Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

BANKTARIEVEN GAAN ALS EEN RAKET OMHOOG

De Regiobank heeft een brief gestuurd dat de kosten van een tweede betaalpas van € 0,62 naar € 1,75 gaan. Per maand. Dit is een verhoging van ruim 280 procent! Ik heb hierop de bank gebeld, maar de reactie was eigenlijk dat je het maar moet slikken. Mag dat zomaar? 

C.van Rumpt

Ik heb de Regiobank gebeld, omdat er op de website niets over te vinden was. Maar de verhoging klopt nog ook. Ze vonden dat ze in vergelijking met andere banken ‘te goedkoop’ waren.

Daartegenover stel ik dan dat ze toch een volksbank willen zijn? Strikt genomen mogen ze dit natuurlijk doen, vrijheid blijheid, de klanten mogen natuurlijk ook hun biezen pakken. Maar daarbij komt er dan weer een ander probleem om de hoek kijken. Het veranderen van bank is een heel gedoe en bovendien heb je ook bij de ‘concurrentie’ te maken met snel stijgende tarieven. Ik zag dat het basispakket betalen van de ABN Amro van € 1,95 naar € 2,95 gaat.

Voor een extra betaalpas betaal je alweer € 1,40. Al eerder dit jaar zijn de tarieven van de ING met 20 tot 30 procent omhoog geschroefd. En Rabo-klanten hebben onlangs ook een brief gekregen dat de tarieven gewijzigd (lees: gestegen) zijn. Hoe hoog die stijging dan is, staat natuurlijk niet in die brief. Daarvoor moet je online kijken. Daar vind je dan een rijtje nieuwe tarieven, zonder dat de ‘wijzigingen’ zichtbaar zijn.

Niet zo heel transparant, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Als reden voor de verhogingen van betaalproducten wordt aangegeven dat deze diensten niet kostendekkend zijn. Maar de werkelijke reden is dat de banken duizenden personeelsleden hebben moeten aannemen om transacties met zwart geld te onderscheppen. Binnen de banken leeft sterk het gevoel dat dit dweilen met de kraan open is, zolang de enorme invoer en handel in drugs niet aangepakt wordt. Daardoor komt er steeds nieuw crimineel geld in omloop. En uiteindelijk moet de gewone, eerlijke consument ervoor betalen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren