Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo betaalt u met uw smartphone

​​Betalen met de smartphone: voor veel mensen is het nog een griezelig idee. Maar in feite is het net zo veilig en gemakkelijk als contactloos betalen met een pinpas. Zo stelt u uw telefoon erop in.

Contactloos betalen heeft een vlucht genomen. Afrekenen in de winkel gaat een stuk sneller. Even het pasje tegen een apparaat duwen, en het geld wordt afgeschreven. Dat pasje is inmiddels ook niet meer verplicht: pinautomaten herkennen nu ook smartphones als wettig betaalmiddel.

U houdt uw telefoon tegen het apparaat, en de rest gaat vanzelf. Bij kleine bedragen althans, een grotere transactie vereist wel het ontgrendelen van de telefoon en authenticatie via vingerafdruk, een pincode of scan van uw gezicht.

Of het werkt met uw bank, hangt ervan af waar u klant bent. Nog niet alle banken ondersteunen mobiel betalen. Een andere factor is wat voor smartphone u zelf hebt. U heeft een NFC-chip nodig om te kunnen ”praten” met het pinapparaat. Die chip zit wel in de meeste moderne, mobiele apparaten.

Telefonisch betalen met een iPhone
iPhones maken gebruik van Apple Pay, een systeem van Apple. Deze app wordt ondersteund door alle grote banken: ING, Rabobank, ABN AMRO, ASN Bank, RegioBank en SNS Bank.

Banken hebben een eigen betaalapp. Hoe u Apple Pay activeert, hangt af van welke bank. Op de website van de bank staan meestal de instructies.

Telefonisch afrekenen via Android
Google is niet afhankelijk van één dienst zoals Apple Pay, dus banken hebben een stuk meer vrijheid om hun eigen diensten aan te bieden.

Er is wel een app genaamd Google Pay, maar die wordt voornamelijk ondersteund door ABN AMRO en de Rabobank. De meeste andere banken, zoals de ING, gebruiken gewoon de eigen bankierenapp. ASN, RegioBank en SNS hebben zelfs een geheel aparte app voor contactloos betalen.

Telefoon stuk of kwijt?
Raakt u uw telefoon kwijt? Blokkeer uw rekening bij de bank, net als bij een pinpas. Opgelost!

Bron: PlusOnline
Geschreven door: David de Wilde

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren