Abonnementen service: 035 - 2019505

Dit kunt u doen als u bent gehackt

Er zijn op het internet talloze adviezen die u helpen om niet gehackt te worden. Maar wat als het al te laat is? Zo krijgt u uw online veiligheid terug.

De eerste stap is altijd: verander uw wachtwoorden, als u tenminste zelf nog toegang heeft. Dat is de meest effectieve manier om indringers direct weer buiten te sluiten. Daarna is het verstandig om een tweestapsverificatie in te stellen. Tenslotte: update uw apparaat en software.

Als iemand zich voordoet alsof hij u is, meld de identiteitsfraude dan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude, en doe aangifte bij de politie.

Gelekte wachtwoorden veranderen
Bepaalde browsers, waaronder Google Chrome en Safari, waarschuwen u zelf wanneer ze doorhebben dat uw wachtwoord is opgedoken in een datalek. Negeer deze waarschuwingen niet, maar maak er werk van en verander zo snel mogelijk uw wachtwoord.

Hoe kan ik zien of ik ben gehackt?
Op deze website kunt terugzien of uw telefoonnummer of e-mailadres is gehackt.

https://haveibeenpwned.com/

Vul uw gegevens in, dan ziet u direct of uw informatie wellicht is gestolen door kwaadwillenden. Haveibeenpwned toont ook bij wélke websites uw gegevens gelekt zijn. Het is dan zaak onmiddellijk uw wachtwoorden van de desbetreffende sites te wijzigen. Heeft een hacker toegang gehad tot uw gegevens, dan loopt u extra risico om opgelicht te worden. Criminelen die bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer in handen hebben, zullen zich voordoen als uw bankier. Wees daar in zo’n geval extra op bedacht.

Risico op phishing
Ook loopt u een hoger risico op phishing, wanneer uw gegevens zijn gestolen. Criminelen kunnen e-mails en sms’jes beter personaliseren als ze uw gegevens in handen hebben. Behandel verzoeken tot betalen of inloggen altijd met argwaan. Bel liever even de organisatie om te verifiëren dat u inderdaad communicatie hebt ontvangen.

Licht ook uw dierbaren in. Als criminelen bijvoorbeeld uw wachtwoord van Facebook hebben gestolen, kan het zijn dat uw zoon of dochter via WhatsApp wordt benaderd door iemand die doet alsof hij u is. Het is beter om te waarschuwen: mijn wachtwoord is gestolen, en ik heb beslist geen nieuwe telefoon of nieuw nummer.

Als u merkt dat iemand uw gegevens heeft gestolen en bijvoorbeeld op Facebook een profiel heeft aangemaakt met uw foto en uw naam, meld dit dan niet alleen bij de politie, maar ook bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.

Meld identiteitsfraude hier >>

Bron: PlusOnline
Geschreven door: David de Wilde

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren