Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zwaaien op zonne-energie

Het platina jubileum van koningin Elizabeth wordt groots gevierd en levert de Britten een extra vrije dag op.

Wat voor ons altijd al Tweede Pinksterdag is, is voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk normaal gesproken een gewone werkdag. De cafés krijgen bovendien verruimde openingstijden en in Londen zitten de hotels tjokvol.

De souvenirhandel maakt ook gouden tijden door. Zo herstelt de steun voor de monarchie weer snel. Dat was bij de Britten ook wel nodig. Na een enorme staat van dienst zag de jubilerende Queen de troon ineens een beetje wankelen. Een beetje, want het Verenigd Koninkrijk verdwijnt niet zomaar. Dat is ook de verdienste van Elizabeth. Ze is natuurlijk een klasse apart, wereldberoemd en waarschijnlijk onevenaarbaar. Door haar en haar familie heeft het Verenigd Koninkrijk een extra toeristenattractie, die miljarden opbrengt. En dat maakt die Britse monarchie extra speciaal. Als er iets bijzonders plaatsvindt, een huwelijk of een jubileum, is dat aanleiding voor veel bedrijven om speciale producten op de markt te brengen. Rond het platina jubileum van koningin Elizabeth is men helemaal losgegaan.

De fi rma Mattel bracht een speciale Barbie op de markt. Het is voor het eerst dat een 96-jarige vrouw model heeft gestaan voor de beroemde pop. Jammer dat het bedrijf er geen Barbie met rimpels van heeft durven maken. De Elizabeth-Barbie is rimpelloos, heeft platinagrijs haar, de beroemde kaftanachtige avondjurk van het soort dat ze de afgelopen twee decennia droeg bij staatsbanketten, plus haar ordetekenen en een diadeem. De speciale pop kost zo’n 90 euro, maar was al uitverkocht voordat-ie in de winkels verscheen. Wie er per se één wil, is minimaal 400 euro kwijt. Voor de minder gefortuneerden is er nog een Elizabeth met wiebelhoofd, kerstboom-ornamenten met een jonge en oude Queen.

Het grappigst vond ik de plastic Elizabeth en een corgi-hondje, met een klein solar-raampje. Als ze in de zon worden gezet gaat Elizabeth zwaaien en haar hondje kwispelen. In Londen struikel je over deze kitsch, spullen die overigens goede investeringen zijn. Ze brengen in de toekomst, mits in de doos en ongebruikt, meer op dan ze kostten. De enige plek waar dit soort souvenirs niet te koop is, ondanks de omzet die ze genereren, zijn de paleiswinkels. Sterker nog, er is met uitzondering van boeken en koelkastenmagneten niets te vinden met het gezicht van de Queen. Geen beeldjes, theedoeken, borden, kop en schotel en ga zo maar door.

En al helemaal geen parodieën, want die Barbie kan niet anders worden omschreven. Opdracht van Hare Majesteit zelf. Dat ze het gezicht is van het koningshuis is prima, maar in haar winkels wordt niets verkocht waarmee gesmeten kan worden, de vaat kan worden gedroogd of nog banaler. Zwaaien of haar hondjes die kwispelen op zonne-energie: ze moet er niet aan denken.

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

7 juni • Koningin Máxima is in het ING-hoofdkantoor in Amsterdam bij de bijeenkomst ‘Naar een Schuldenzorgvrij Nederland’

8 juni • Koningin Máxima openthet Majoor Bosshardthuis van het Leger des Heils in Amsterdam. • Koning Willem-Alexander opent het Elaad Testlab voor elektrische voertuigen in Arnhem.

9 juni • Prinses Beatrix reikt de Zilveren Anjers uit in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren