Abonnementen service: 035 - 2019505

WAAROM KOMT MIJN DOCHTER NIET VAKER BIJ MIJ?

Ik heb altijd een goede band met mijn dochter gehad, maar ik merk dat ze veel vaker op bezoek gaat bij haar schoonmoeder. Ook de kleinkinderen zie ik daardoor maar weinig. Ik weet niet waar het aan ligt. Ik probeer het altijd gezellig te maken als ze komt. De afstand is het ook niet. Ik kom er maar niet achter waar ik tekortschiet.

Nanda

Hoe verloopt die goede band inhoudelijk met u dochter? Want een goede band betekent niet alleen maar gezelligheid, maar ook zo nu en dan (vanuit liefde) problemen, twijfels, zorgen en wensen bespreekbaar maken zodra er iets wringt.

Alleen maar gezelligheid is heel erg fijn, maar het kan er ook voor zorgen dat de ander daardoor makkelijk uw behoefte uit het oog verliest door de indruk die u hen geeft ‘dat het allemaal wel goed is’. Indien haar schoonmoeder wel duidelijk is in haar behoefte de kleinkinderen wat vaker te zien, zal uw dochter dus sneller geneigd zijn aan die wens te voldoen. Maar het kan ook zijn dat u gewoon zelfstandiger bent dan de moeder van uw schoonzoon en uw dochter en haar man menen dat die hun aanwezigheid harder nodig heeft dan u…

Daarnaast is uw band met uw kleinkinderen uiteraard ook heel belangrijk. Stelt u hen vragen hoe zij zich voelen, hoe het op school gaat, wie hun vriendjes zijn? Speelt u weleens met ze? Maakt u bijvoorbeeld een puzzel samen of gooit u de tafel vol kleurpotloden en papier of een kleurboek om samen te tekenen?

Geeft u hen regelmatig een complimentje? Door uw interesse op een dergelijke manier te tonen voelen ze zich gezien, gewaardeerd en begrepen; zodat u niet alleen die gezellige oma bent, maar ook de oma die ze vertrouwen en bij wie ze het fi jn vinden hun verhaal te doen… en dus de oma bent die ze graag willen zien. Hoe dan ook, twijfel niet aan uzelf. U bent goed zoals u bent, maar wellicht dat dankzij het uiten van uw gevoel of wat aanpassingen u hen wat vaker zult zien in de toekomst.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren