Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ontdek Joops plekje

De zomer staat ons weer breeduit toe te lachen. Tijd voor de paden op, de lanen in. Op de fi ets, met de trein of auto. Toerend en loerend door het landschap. Een vreemd vergezicht op het platteland of een knotsgekke gevel in een nog knotsgekker dorp. Heerlijk. Letterlijk even helemaal weg.

Tegenwoordig heb je allemaal digitale hulpmiddelen om je daar te brengen. Toch mis ik iets en dat is Joop Scheltens, althans zijn stem. Joop was dé stem van het vermaarde programma ‘Ontdek je Plekje’ van de AVRO. Ruim twintig jaar nam Joop met zijn door eikenhout doordrongen stem miljoenen kijkers mee naar allerlei onbekende bekende dorpen, steden en gehuchten. Slechts tien minuten duurde deze oase van ongekende toeristeninformatie.

Dat had een reden. In die tijd groeide het aantal omroepen, maar niet de zendtijd. Er was geen ruimte meer voor ellenlange documentaires. Zo ontstond dat unieke ‘Ontdek je plekje’. Je had als kijker het gevoel dat de tijd in het gefi lmde dorp eeuwen leek te hebben stilgestaan. Doorgaans leek het plekje totaal uitgestorven. Mensen waren er niet te zien noch te horen. Joop wilde dat niet. Mensen verstoorden zijn plekje. Daarom alleen die majestueuze stem van Joop, die je minutieus meenam van gevelsteen naar kerkpad, van tuinhek naar dakkapel.

Dat alles op de tonen van de traagste klassieke muziek. Je zou bijna denken dat het saai was, maar niets van dat al. Het had juist iets zinnenprikkelends als Joop ons vanaf de bank het plaatselijk dorpsplein op loodste. Dat had vooral te maken met de titel ‘Ontdek je plekje’. In 1972 zou de eerste afl evering zijn over het plaatsje Buren met een beroemd huis, u raadt het al, Huis Buren. En nog veel meer boeiends waarvan niemand wist dat dat boeiend aan Buren was.

Joop wel. Hij zou gedurende twintig jaar 150 afl everingen over dorp, stad en land maken. Joop is er niet meer. Hij stierf in 1993, te vroeg. Gelukkig heeft uw Omroep MAX met Wim Daniëls en Huub Stapel twee nieuwe ‘Joops’ met wie we heel wat plekjes ontdekken.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren