Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Kleinkinderen maken oma Beatrix gelukkig

Komende maand zijn maar liefst vier kleinkinderen van prinses Beatrix jarig. Onze Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden over de belangrijke rol die ‘de derde generatie’ speelt in het leven van onze voormalige vorstin.

Beatrix werd grootmoeder in de moeilijkste fase van haar leven. Haar acht kleinkinderen werden geboren tussen 2002 en 2007. Ze had haar man verloren in 2002, haar ouders volgden in 2004 en dat waren ook de jaren van de aff aires rond Mabel en Margarita, en de toenemende kritiek vanuit de politiek op haar rol als staatshoofd. Voor Beatrix werd de geboorte van een nieuwe generatie een zegen. Het bracht nieuw leven in haar bestaan; de kleintjes oordeelden niet en gaven daarmee ook troost na de harde en onterechte kritiek die ze steeds meer kreeg. In de eerste jaren van de nieuwe eeuw schijnt ze vaak radeloos te hebben gezegd: “Ik kan niks goeds meer doen.” Maar haar kleinkinderen holden haar vol blijdschap tegemoet als ze op bezoek kwam.

ZORG OM DE GEZONDHEID
Misschien vanwege de kritiek – maar meer waarschijnlijk vanuit puur geluk – werd ze zelf tegenover de media een tikkeltje openhartiger. Ze vond het heerlijk als Willem-Alexander en Máxima hun dochters bij haar lieten logeren. En toen kleindochter Ariane als baby’tje met ademhalingsproblemen en hoge koorts was opgenomen, nam ze een journalist even apart om zorgelijk te vertellen hoe ‘griezelig’ ze de situatie vond.

ÉÉN GROOT KLIEDERFESTIJN
Beatrix genoot van de momenten dat de kleinkinderen allemaal tegelijk op bezoek kwamen. Ze had dan ook de ruimte. Vooraf maakte ze altijd plannen. Samen schilderen in haar atelier bijvoorbeeld, waar de kinderen door haar zelf tot schorten geknipte vuilniszakken aan de gang gingen met verf en echt niet alleen op het papier. Het was naar verluidt één groot kliederfestijn.

MOOIE TRADITIE
Ze creëerde ook een mooie traditie. Oudste kleindochter Eloise vertelde in een interview: “Al haar kleindochters krijgen op hun twaalfde verjaardag een ring van haar. Ik weet nog dat ik midden in de nacht wakker werd en merkte dat mijn vader de ring om mijn vinger probeerde te doen. Hij dacht: dat is leuk, dan wordt ze op haar verjaardag wakker met die ring om als verrassing. Ik dacht alleen maar: laat me slapen!”

Haar nichtje prinses Amalia vertelde er ook over in het boek van Claudia de Breij. Alleen net anders, waarmee duidelijk wordt dat Beatrix’ kleinkinderen onderling zeer verschillen. “Alle meisjes uit de familie krijgen op hun tiende verjaardag een ringetje van grootmoeder, dat is traditie in de familie. Daar word je op je tiende verjaardag mee wakker.”

Ze vertelde in haar biografe dat voor het maken van de ring goud wordt gebruikt van een ring die nog van Beatrix’ eigen grootmoeder, koningin Wilhelmina, is geweest. Aan haar zonen heeft Beatrix de taak toevertrouwd om de ring om te doen als hun dochter slaapt, wat bij Eloise dus niet lukte. Zij draagt de ring dagelijks, Amalia zelden, bang als ze is om hem kwijt te raken. Ze kreeg daarop een andere ring, want het ging Beatrix erom dat de meisjes een ring van ‘Amma’, zoals ze door hen wordt genoemd, dragen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren