Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

WANNEER KRIJG IK MIJN SPAARTAX TERUG?

Net als honderdduizenden anderen heb ik te veel ‘spaartax’ betaald over mijn spaargeld in Box 3. De Hoge Raad heeft wat dat betreft een groep bezwaarmakers in het gelijk gesteld. Ik heb geen bezwaar gemaakt. Moet ik dat alsnog doen om een compensatie te krijgen?

J.Deventer

Het gaat in deze kwestie om de spaartax, of vermogensheffi ng, voor mensen die ruim 50.000 euro of (veel) meer op hun bankrekening hebben staan.

Dat zijn niet alleen mensen met een heel hoog inkomen, maar ook mensen met AOW en een klein pensioen, die hun huis verkocht hebben of een erfenis hebben gehad waarover erfbelasting is betaald. Als u tussen 2017 en 2020 te veel vermogensheffi ng of spaartax betaald heeft, gaat u dat geld mogelijk terugkrijgen. Het gaat in principe om mensen die hun geld gewoon op de bank hebben staan, maar daarover geen cent rente hebben ontvangen. Maar de Belastingdienst gaat al sinds 2017 uit van een ‘fi ctief’ rendement en heft daar belasting over.

Daar heeft de rechter een streep door gezet. De overheid is nu gedwongen de spaarders te compenseren. Maar of dat alleen geldt voor degenen die bezwaar hebben aangetekend (dat zijn er 200.000) of voor alle gedupeerden, is nog onduidelijk. Maar voor de zekerheid zou ik zeker een bezwaarschrift sturen, waarin u uw kwestie goed uitlegt. Het probleem loopt nog door in de nieuwe aangifte, dus u bent nooit te laat met uw bezwaar. Bij het invullen van de aangifte over 2021 is er nog niks veranderd. De defi nitieve aanslag zal dan ook op zich laten wachten tot duidelijk is hoe het vermogen wel belast moet worden.

De verwachting is dat hier pas na de zomer duidelijkheid over komt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren