Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

MOET DE GEMEENTE WETEN DAT JE KAMERS VERHUURT?

Wij verhuren een deel van onze woning met de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. Nadeel is dat de huuropbrengst beperkt is tot 475 euro per maand. Om meer huur te kunnen vragen, kunnen we dat deel van de woning in box 3 plaatsen. Het verhuurde deel van de woning is daar groot genoeg voor. Onze vraag: kan dat zo maar of moet je dat aanvragen bij de gemeente. En hoe los je dat op met de Belastingdienst?             

Martin van Mourik

Het is primair een zaak tussen u en de Belastingdienst. Met de kamerverhuurvrijstelling hoef je eigenlijk niks te doen. Je ontvangt de huur belastingvrij, tot een bedragen van 5.711 euro per jaar, dus rond de 520 euro per maand.

Maar als je meer gaat vragen, moet je zoals u zegt, het verhuurde deel van je huis in box 3 plaatsen. Dat heeft als nadeel dat je renteaftrek beperkt wordt tot een kleiner deel van je woning. Voordeel is dan weer dat het eigenwoningforfait lager wordt, omdat het verhuurde gedeelte niet meer meetelt.

De hogere huuropbrengst blijft in box 3. Daar hoef je dus ook geen inkomstenbelasting over te betalen. Maar de Belastingdienst (tel. 0800-0543) kan u daar alles over vertellen. Er zijn gemeentes die allerlei regels hebben voor kamerverhuur. Denk dan vooral aan de universiteitssteden, die in een bepaalde wijken maar een beperkt aantal studenten willen. Maar ook andere gemeentes weten graag precies welke woningen verhuurd worden. Dat moet u dus even melden, als u dit nog niet gedaan heeft.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren