Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Lekker roddelen op TV

Mensen zijn mensen en doen dus echte mensendingen. Sporten (er is geen dier dat sport), borrelen en bitterballen eten (ik heb dieren nooit iets aan de bar zien bestellen) en roddelen (alleen de Fabeltjeskrantdieren).

Dat roddelen of, zoals ons woordenboek meldt: “bewust en met zeker genoegen ongunstig over iemand spreken buiten diens medeweten”, doen we al sinds mensenheugenis. Onderzoek leert dat onze hersens dat prettig vinden. Het gaat dan om het ‘Ach, nietwaar’- en ‘Ohhhh’-gevoel en vooral dat al die malaise ons niet overkomen is en de ander wel. Roddel en achterklap is inmiddels ‘big business’ voor tv, radio, krant en alle online media. Waar en wanneer je ook kijkt, ergens is er wel een sappig nieuwtje te vinden over een uitgevallen tand van een baby of het nieuwe kamertapijt van een Bekende Nederlander.

Had je eerst alleen papieren roddelbladen, later kwamen daar de tv-programma’s bij. Inmiddels zijn roddelrubrieken veranderd in online ‘juicekanalen’ met sappige verhalen. Met namen als ‘Roddelpraat’ en ‘Life of Yvonne’. Zij maken gebruik van zogeheten ‘spionnen’ en plaatsen de roddel meteen door, waar of niet. Weinig journalistiek, zolang het voor hen maar juicy, sappig genoeg is. Hoewel ‘Story’ in 1974 als eerste roddelblad in Nederland het licht zag en vanaf het begin een succes was, was gossipkeizer Henk van der Meijden met het eerste roddelprogramma op tv te zien in 1977: ‘TV-Privé’. Eindelijk werd er in beeld hardop geroddeld. Miljoenen kijkers zaten op het puntje van hun stoel om het laatste nieuws voor bij het koffi ezetapparaat te horen. Van der Meijden was roddelheer en smoezenmeester en zou tien jaar lang bekend Nederland in zijn, overigens niet onvriendelijke, greep houden.

In die tijd draaide het om de 4 B’s: Baby’s, Bruiloften, Begrafenissen en Barend. Die laatste B stond voor Sonja Barend. Alles rondom haar leven betekende een hoge oplage en kijkcijfers. In 1987 stopte het programma. ‘Shownieuws’ door SBS met de nieuwe roddelkoning Albert Verlinde zou later volgen. Albert verdween naar RTL en kwam met ‘RTL Boulevard’. De oplage van de bladen nam drastisch af.

Wie nu om een roddeltje verlegen zit, hoeft niet ver te zoeken. Gelukkig maar voor onze hersenen. En de laatste roddel over Henk van der Meijden: hij is dit jaar geridderd voor zijn werk.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren