Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De koning betaalt alles

De koning en de koningin hebben in mijn ogen in meerdere opzichten een goed voorbeeld gegeven bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in kasteel Het Oude Loo.

Allereerst zijn ze een inspiratiebron voor velen. Bij de opvang van vreemden in je huis denk je immers toch vaak eerst aan jezelf. Wat lever ik in en wat krijg ik over de vloer? Ik heb me die vraag ook gesteld, aangezien ik een slaapkamer over heb. Een alleenstaande zou er prima maanden kunnen verblijven. Ik spreek een beetje Russisch, dus dat zou mogelijk de communicatie vergemakkelijken, al hoor ik steeds vaker dat Oekraïners weigeren om Russisch te spreken. Oekraïners, zeker die in de Sovjet-Unie zijn geboren, verstaan en spreken die taal zonder problemen. Maar ja, hoeveel Nederlanders wilden na de Tweede Wereldoorlog nog Duits spreken? Al snel doemden allerlei scenario’s op die me steeds meer deden twijfelen of ik wel geschikt ben om iemand op te vangen. Oekraïense vrienden die iemand kennen wil ik graag helpen, maar iemand toegewezen krijgen, daar ben ik (nog) niet toe bereid.

Voor een gezin of een echtpaar is dat toch anders dan voor een alleenstaande, denk ik. En voor een koninklijk gezin is het helemaal anders. Die hebben ruimte genoeg. Paleis Noordeinde en het Koninklijk Paleis hebben, al weet bijna niemand dat, ook een hotelfunctie. Deze kamers worden aan hoge buitenlandse gasten en hun gevolg aangeboden. Maar deze paleizen zijn van de staat en daarmee zou Willem-Alexander in feite iets aanbieden wat van een ander is. Hij húúrt echter het jachtslot op het kroondomein in Apeldoorn en nodigde 32 mensen uit als privépersoon. En daarmee draait hij ook op voor de kosten van gas, water en licht. En dat blijft hij doen zolang de vijftien vrouwen, vijf mannen en twaalf kinderen er verblijven. Ook werd geregeld dat de kinderen zo snel mogelijk naar de wereldschool De Vlinder in Ugchelen kunnen. Tot de komst van de Oekraïners maakte de koning regelmatig gebruik van het prachtige jachtslot, vooral tijdens het weekend en het jachtseizoen. Maar hoe gaat dat in de toekomst?

Hoe lang kunnen de vluchtelingen daar blijven? En gaat de koning met zijn gezin nog naar Apeldoorn zolang er 32 onbekende logees zijn? Hebben hij en Máxima hun gevluchte en ongetwijfeld getraumatiseerde gasten zelf welkom geheten? We weten het vooralsnog niet. Maar ook dat valt te prijzen. Als je iets goed doet, dan moet je daarmee niet lopen pronken. In mijn ogen is er geen betere plek te bedenken dan om de verschrikkingen van een oorlog te verwerken dan middenin de troostende natuur. Al zal de koning, als zijn gasten langer dan enkele maanden blijven, wel zijn jachtpartij op het Loo moeten uitstellen. Want het geluid van geweren is wel het laatste waar zijn gasten op zitten te wachten. Ongeacht het feestmaal dat erop zal volgen…

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

17 mei Koningin Máxima wordt 51 jaar.
19 mei Koningin Máxima bezoekt het familiebedrijf Von Gahlen, winnaar Koning Willem I Prijs, in Zevenaar.
20 mei Prinses Beatrix is bij de viering van 500 jaar Nederlandse boeren in Denemarken in het Amager Museum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren