Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Is chocolade gezond?

Het effect van dagelijks een stukje chocola

Met regelmaat komen berichten voorbij over de positieve effecten van het eten van een stukje chocola. Zo zou pure chocolade de bloeddruk verlagen, goed zijn voor het hart, een positief effect hebben op de darmen en het humeur én zelfs rimpels kunnen voorkomen. Redenen genoeg om dagelijks lekker te genieten van een heerlijk hapje chocola, toch?

Flavanolen
Zo eenvoudig is het – helaas – niet. Allereerst gaat het in deze onderzoeken bijna altijd over heel pure chocolade: chocolade met een cacaopercentage van minstens 85 procent. Die cacao heeft het positieve effect op de gezondheid. Want in cacao, en dus ook in chocolade, zitten zogeheten flavanolen. Flavanolen zijn antioxidanten en deze kunnen helpen tegen beschadigingen aan cellen en weefsels.

Verzadigd vet
De meeste repen die in de supermarkt liggen, bevatten veel minder cacao en dus flavanolen. Daarnaast bevatten deze repen ook nog eens veel verzadigd vet, suiker en dus calorieën. Niet zo gezond dus…

Witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. Hoeveel flavanolen pure chocolade bevat, hangt af van verschillende factoren: het soort cacaoboom, de regio waar de boom groeit, de weersomstandigheden tijdens de groei, het moment van oogsten en hoe lang het opgeslagen wordt. Ook tijdens het branden van de cacaobonen en het maken van de chocolade gaat een deel van de flavanolen verloren.

Om een positief effect op de gezondheid te hebben, zou u dagelijks meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao moeten nuttigen. Dit komt neer op 10 gram pure chocolade met een hoog gehalte aan flavanolen. Deze hoeveelheid zit niet in een reep uit de supermarkt.

Kortom: chocolade is dus niet zo gezond als vaak gedacht wordt.

Bron(nen): GezondheidsNet / ScienceDirect / Darmgezondheid.nl / Voedingscentrum

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren