Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoe vies is het om schoenen aan te houden in huis?

In veel culturen is het heel normaal om bij binnenkomst de schoenen uit te trekken. Zo nemen mensen in Zweden bijvoorbeeld schone schoenen mee naar een feestje of sloffen als ze bij iemand op bezoek gaan. En ook in Turkije en China loopt niemand met schoenen binnenshuis. Maar in Nederland wordt er eerder gek opgekeken als u de schoenen uittrekt als u bij iemand op bezoek komt. En ook zijn er veel mensen die in hun eigen huis de hele dag op schoenen lopen waarmee ze ook buiten hebben gewandeld. Maar hoe vies is dat eigenlijk? En komen er op deze manier veel bacteriën in huis?

421.000 bacteriekiemen
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat er aardig wat bacteriën aanwezig zijn op zowel de schoenzolen als de schoenen zelf. Voor het onderzoek lieten wetenschappers een aantal mensen tien weken lang nieuwe schoenen dragen. Daarna werden er op de zolen gemiddeld 421.000 bacteriekiemen gevonden, waaronder de darmbacterie E.Coli. Beter bekend als de poepbacterie.

Klebsiella en E.Coli
E.Coli is eigenlijk een groep bacteriën die van nature voorkomt in de darmen van mens en dier. De bacterie beschermt daar tegen andere schadelijke bacteriën. Sommige typen de E.Coli produceren een gifstof dat een voedselinfectie kan veroorzaken. Ook de zogeheten klebsiella pneumoniae bacterie werd aangetroffen. Ook klebsiella zijn bacteriën die oorspronkelijk voorkomen in de darmen. Mensen kunnen deze bacteriën bij zich dragen zonder ziek te worden. Gezonde mensen worden over het algemeen niet ziek van de bacterie en raken hem na verloop van tijd vanzelf weer kwijt. Mensen met bijvoorbeeld een chronische ziekte kunnen een infectie krijgen door Klebsiella. Bijvoorbeeld: longontsteking, wond- en bloedinfecties.

Immuunsysteem sterk genoeg
Er zitten dus heel wat bacteriën op schoenen en ja, die komen ook op uw vloer in huis terecht als u met deze schoenen ook binnenloopt. Geen fris idee, maar de kans dat u ziek wordt van deze bacteriën is erg klein. Ze moeten namelijk op de een of andere manier het lichaam weten binnen te dringen. Eet dus niks van de grond wat u hebt laten vallen en zit niet aan het gezicht als u net de schoenen hebt uitgetrokken. En dan nog, ook als u dit wel doet, is de kans heel klein dat u er ziek van wordt. Het immuunsysteem van de meeste mensen is hiervoor sterk genoeg.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat u het prettiger vindt als mensen geen schoenen dragen in huis, want de vloer zal zeker sneller vies worden.

Bron(nen): GezondheidsNet / RIVM / MAX Vandaag / RTL Nieuws / Volkskrant

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren