Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

HOE KRIJG IK MIJN TWEE JONGENS WEER BIJ ELKAAR?

Ik heb twee zonen, de ene is 49 jaar, de jongste 47. Ze hebben door de jaren heen best wel meer onenigheid gehad, maar dat kwam met een knuffel of biertje wel weer goed. Maar nu duurt het langer, ongeveer twee jaar. In september word ik 75 en mijn mooiste cadeau zou zijn ze alle twee met de kleinkinderen op mijn verjaardag te zien. Ze zijn beiden koppig. De één zegt: “Laat hij eerst zijn excuses maar maken”, en de ander idem dito. Wat kan ik doen?

Astrid

Wat een verdriet zult u daarvan hebben. Dus die ruzie moet zeker bijgelegd worden en ik begrijp dat u hoopt dat zij beiden op uw verjaardag komen. Het is triest dat volwassen boers zo koppig blijven, hun ruzie niet bij willen leggen en u met de zenuwen in uw lijf laten zitten.

U heeft waarschijnlijk al een paar keer uw verjaardag gesplitst gevierd (of helemaal niet), maar 75 jaar is toch zo’n mooi getal, dat die jongens van u nu maar eens volwassen moeten gaan worden. Het gaat nu immers niet meer om wie gelijk heeft, maar om u. Hun moeder die een grote wens heeft. Het liefst zou ik ze persoonlijk schrijven en uitleggen dat indien u of één van hen beiden komt te overlijden, zij er jaren later nog spijt van zullen hebben als ze het nu niet bijleggen. Het enige dat ervoor nodig is, is volwassen gedrag. Ze hoeven daarna niet meteen de deur bij elkaar plat te lopen, zolang ze maar wel blijven beseffen dat ze altijd met elkaar verbonden zullen zijn vanwege de bloedband en de gezamenlijke geschiedenis.

Ze kunnen elkaar blijven mijden, maar daarmee zijn ze niet uit elkaars leven. Wellicht kunt u hen met deze zinnen confronteren en dan maar hopen dat ze tot inzicht komen. Het geeft weinig troost, maar het komt echt in (te) veel families voor dat kinderen (om welke reden dan ook) de omgang met elkaar verbreken en dankzij hun koppigheid voorbijgaan aan het verdriet dat zij anderen daarmee doen. Ik ken ze hoor, ouders die voor de ‘goede vrede’ al jaren hun kinderen afzonderlijk uitnodigen. Ik hoop dat u dat bespaard blijft, wens hen wijsheid en u een fi jne verjaardag met die twee mannen gezamenlijk om u heen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren