Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

DOWNTON ABBEY: Maggie Smith in topvorm

Nooit zal ik de trieste aanblik vergeten toen ik in 2015 de Ealing Studios bij Londen bezocht om de laatste draaidagen van de tv-serie ‘Downton Abbey’ bij te wonen.

Vooral het ontmantelen van de slaapkamer van Violet Crawley (gespeeld door die heerlijk vinnige Maggie Smith) deed pijn aan de ogen. Het leek op het einde van een legendarisch televisietijdperk. De producenten van de serie die ik ter plekke kon interviewen deden toen nog geheimzinnig over een eventueel vervolg. Geruchten over een speelfi lm deden de ronde, maar werden niet door hen bevestigd. Enkele jaren later kwam die fi lm er toch wel. Het viel een beetje tegen. De productie smaakte naar een kopje slappe Engelse thee, vooral door een mager plot.

Veel fans waren teleurgesteld. Maar nu draait de tweede speelfi lm, Downton Abbey: A New Era, in de bioscoop. Conclusie: ik heb er met volle teugen van genoten. Op zijn minst een vier-sterrenfi lm. ‘A New Era’ is geestig, dramatisch en ontroerend. En tot mijn grote genoegen is de hoogbejaarde Violet nog steeds van de partij en is haar vertolker Maggie Smith, 87 jaar inmiddels, in topvorm. Er zijn twee verhaallijnen. Aan de ene kant wordt het historische landgoed gebruikt voor de opnamen van een stomme speelfi lm.

Het aanbod om hiermee in te stemmen was voor de bewoners te verleidelijk, aangezien het dak van het historische onderkomen lekkageverschijnselen vertoont. Maar niet iedereen is gediend van deze fi lminvasie. Vanzelfsprekend is Violet zeer gebelgd. “Ik werk nog liever in een kolenmijn dan als fi lmacteur”, mokt Violet bij monde van Smith, toch een levende acteerlegende in Engeland. De ironie van deze opmerking zal niemand ontgaan. Verder is er nog een ander heikel onderwerp. Violet erft opeens een villa in Frankrijk, van een oude bewonderaar. Het leidt tot veel speculaties. Ze zou in haar jonge jaren toch niet…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren