Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

10 mogelijke oorzaken van gezwollen vingers

Wat veroorzaakt opgezette vingers?

Bij verschillende aandoeningen kunt u last krijgen van gezwollen, dikke vingers. Bijvoorbeeld door een te hoge zoutinname kunt u vocht vasthouden waardoor de vingers opzetten en de ring ineens strak zit. Weinig reden tot zorg, dit is eenvoudig op te lossen door minder zout te eten en meer water te drinken. Heeft u vaak last van opgezwollen vingers? Houd het goed in de gaten, want het kan ook een symptoom zijn van andere (meer ernstige) aandoeningen.

Tien mogelijke oorzaken van opgezette vingers.

1. Een infectie
Een dikke, opgezwollen vinger kan wijzen op een infectie. De drie meest voorkomende infecties zijn:
Herpetische fijt is een herpesbesmetting die gezwollen en bloederige blaasjes op vingers veroorzaakt
Paronychia is een infectie in de nagelbasis. Meestal wordt deze veroorzaakt door een bacterie of een schimmel
Fijt is een pijnlijke infectie van de vingertop, waar er soms ook pus en etter te zien is
Ga hier op tijd mee naar de huisarts. Als vingerinfecties niet vroegtijdig behandeld worden, kunnen ze zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

2. Warmte
Als u sport krijgt u het warm en kunnen de vingers opzwellen. Dit komt doordat uw hart, longen en spieren veel zuurstof nodig hebben. Het bloed stroomt meer naar die organen en minder naar de handen, waarop de kleine bloedvaten reageren. Deze zetten uit en uw vingers zwellen op. Wanneer het lichaam weer afkoelt, slinken de bloedvaten waardoor de warmte het lichaam kan verlaten.

3. Jicht
Een andere oorzaak van gezwollen vingers kan de reumatische aandoening jicht zijn. Bij deze ziekte stapelen urinezuurkristallen zich op en veroorzaken een ontstekingsreactie. Het gewricht zwelt op en voelt pijnlijk en warm aan. Jicht komt voor bij mensen die gedurende lange tijd een verhoogd gehalte aan urinezuur in hun bloed hebben. Medicijnen kunnen helpen om de pijn te verminderen.

4. Artritis
Bij verschillende vormen van reuma kunt u last krijgen van de vingers. Artritis psoriatica bijvoorbeeld. Bij deze aandoening heeft u meestal last van gewrichtsontstekingen in de handen, voeten, ellebogen of knieën.
Ook reumatoïde artritis tast de gewrichten aan en veroorzaakt zwelling, stijfheid en pijn. Vaak verschijnen de symptomen als eerst in de gewrichten van de handen.
Beide vormen artritis zijn ernstig en kunnen gewrichtsschade en andere lichaamsproblemen veroorzaken zonder behandeling.

5. Nierziekte
De nieren zijn twee belangrijke organen. Ze drijven afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam, maar zorgen er ook voor dat stoffen die nuttig zijn voor het lichaam worden opgenomen. Bij verschillende aandoeningen aan de nieren zijn gezwollen vingers vaak een eerste teken.

6. Triggerfinger
Een vervelende en soms pijnlijke aandoening is een triggerfinger, ook wel een springvinger genoemd. De aandoening komt vaak voor aan één vinger. Buigen of strekken geeft een pijnlijk gevoel en u kunt de vinger niet meer recht krijgen. Een triggerfinger ontstaat wanneer een peesschede ontstoken is. Soms verdwijnen de klachten vanzelf, maar in veel gevallen is een injectie met ontstekingsremmer nodig om de druk in de peesschede te verminderen.

7. De ziekte van Raynaud
Deze ziekte wordt ook wel het fenomeen van Raynaud genoemd. Een hematologische aandoening waarbij de vingers, maar ook de voeten of andere delen van het lichaam koud of gevoelloos aanvoelen. Soms veranderen de vingers van kleur; ze worden wit, rood of blauw. Als de normale circulatie weer op gang komt, gaat dat gepaard met tintelingen en soms ook met zwellingen. De precieze oorzaak van de ziekte is onduidelijk. Het belangrijkste advies is om niet te roken en handen en voeten goed warm te houden.

8. Bijwerking van medicijnen
Ook bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking gezwollen vingers geven. Bijvoorbeeld:
Bepaalde pijnstillers waaronder aspirine, ibuprofen en naproxen
Steroïden
Bepaalde medicijnen tegen diabetes of hoge bloeddruk
Medicijnen tegen pijnlijke zenuwen zoals gabapentine en pregabaline
Hormonale therapieën met oestrogeen of testosteron
Overleg met uw huisarts of behandelend specialist of u eventueel van medicijn kunt wisselen.

9. Zwangerschap
Vingers, voeten en enkels kunnen opzwellen tijdens de zwangerschap. Let op voor een plotselinge zwelling, vooral in de handen en het gezicht, want dat kan een teken van zwangerschapsvergiftiging zijn.

10. Lymfoedeem
Lymfoedeem is een ernstige aandoening. Bij deze aandoening ontstaat een vochtophoping omdat de beschadigde lymfevaten het vocht onvoldoende kunnen afvoeren. U kunt aangeboren lymfoedeem hebben, maar het kan ook optreden na een operatie, ongeval, huidinfectie of bestraling.

Bron(nen): GezondheidsNet / Gezondheid.be
Geschreven door: Ilona Meernik

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren