Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

WIL VAN SOEST (85) BLIJFT POLITIEK ACTIEF: ‘Als je niets doet, gebeurt erzékerniets’

Nooit eerder werden er zo veel vrouwen in de gemeenteraden gekozen als dit jaar. Wil van Soest (85) mag tot haar grote teleurstelling echter niet voor een derde termijn als raadslid in Amsterdam aan de slag. Ze haalde met haar Partij van de Ouderen niet genoeg stemmen. Ook was haar afscheid heel summier. “Maar ik blijf strijdvaardig.”

Jarenlang is ze al een energieke verschijning in de hoofdstedelijke politiek. De in de Amsterdamse volkswijk Tuindorp wonende Wil van Soest vertelt over de periode na de gemeenteraadsverkiezingen van half maart. Het is allemaal niet zo leuk verlopen, zegt ze terugblikkend op die dag. “Nu, een paar weken verder, kan ik het meer relativeren. Het is jammer, want er zijn veel mensen die onze hulp nodig hebben. Voor hen wil ik wel beschikbaar blijven.” Wils partij is overigens niet helemaal uit het zicht. De Partij van de Ouderen zit nog wel in twee deelraden in de hoofdstad, in de stadsdelen Noord en West. “Daar kunnen we nog steeds onze stem laten horen.”

‘GEBRUIK JE STEMRECHT’
De Amsterdamse heeft zich wel heel boos gemaakt om de mensen die niet zijn gaan stemmen. “Ze hebben totaal geen idee hoeveel macht ze eigenlijk hebben en hoeveel ze kunnen veranderen. De machtigste stemmers zijn de niet-stemmers. Als je niets doet, gebeurt er zéker niets. Nu zitten weer dezelfde partijen in de raad en is er geen lokale vertegenwoordiger.” Als ze terugblikt op haar verdiensten voor de lokale politiek, heeft ze toch een paar grote mijlpalen. Zo kwam ze met een voorstel voor een kinderburgemeester, om kinderen zo actief te betrekken bij de lokale politiek. “Dat is inmiddels gelukt, maar het college heeft dat vervolgens geheel naar zich toegetrokken en ik ben er helemaal niet in gekend. Daaruit blijkt wel hoe de verhoudingen liggen.”

‘EEN LINTJE HOEFT NIET MEER’
Er ontstond vlak na de verkiezingsuitslag ook commotie omdat Wil geen lintje heeft gekregen voor al haar verdiensten voor Amsterdam. “Het was wel mooi dat ik zo veel reacties heb gekregen: bloemen, appjes, berichten. Maar het lintje interesseert me niet echt meer. Ze hadden spon taan iets moeten doen. Als ze binnenkort lintjes gaan uitdelen, dan weiger ik het. Maar het is ook zo dat zolang je in de politiek zit, je geen lintje krijgt. Ik zit nog wel in Provinciale Staten en ik zou zelfs volgend jaar weer herkozen kunnen worden. Maar dan moeten ze wel naar de stembus gaan.”

‘BOUW NOODWONINGEN!’
Veel actuele zaken gaan Wil enorm aan het hart. Neem de vluchtelingenproblematiek. “Waar moeten we al die mensen laten? En waarom moet er onderscheid gemaakt worden tussen Afghanen en Oekra ï ners? Er zijn talloze velden waar nu zonnepanelen op staan. Die kun je vrijmaken voor woningbouw. Ze kunnen daar voor 25 jaar noodwoningen bouwen.”

ELKE HULP IS WELKOM
Wil is niet het type dat stilzit. Waar is ze nu verder nog mee bezig? “Ik vul onder meer voor ouderen belastingformulieren in. De telefoon staat de hele dag roodgloeiend.” Al met al blijft ze vitaal. “Het zit in de genen”, lacht ze. “Of ik me weer verkiesbaar stel over vier jaar? Ik heb mensen om me heen nodig die willen meedenken en meeveranderen. Ze mogen me altijd mailen op wilvansoest@gmail.com, want we kunnen alle hulp gebruiken.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren