Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

KAN DAT MOBIELTJE EVEN TWEE UURTJES WEG?

Ik word in juni 75 jaar en wil dat in een restaurant vieren met mijn zoon en dochter, die ieder ook weer twee kinderen hebben in de leeftijd van 13 tot 19 jaar. Ook ‘n paar andere familieleden en kennissen in de leeftijd van 65 tot 85 worden uitgenodigd. De vier kleinkinderen zitten de hele, maar dan ook de hele dag op hun mobieltje, tot mateloze ergernis van met name de ouderen. Hun ouders zelf maken er niet zo’n probleem van, want die zitten zelf ook geregeld op hun mobieltje, maar niet zo intensief als hun kinderen. Mijn verzoek is dan ook om hun mobieltjes thuis te laten. Mochten ze dat niet kunnen of willen, dan heb ik eigenlijk geen zin om mijn verjaardag met ze te vieren. Door dat overmatig gebruik kunnen ze nog nauwelijks communiceren en zitten ze aan tafel maar op dat ding te rommelen. Hoe lossen we dat op, Myrna?

Opa Jan

 

Die mobieltjes zijn een zegen en een vloek tegelijk, hè. Eén van de voordelen van kinderen al op jonge leeftijd een mobiele telefoon geven, is dat ouders zo precies kunnen zien waar hun kinderen uithangen. Dat kan ongerustheid voorkomen. Bovendien kunnen kinderen bij nood onderweg hun ouders bellen.

Een negatief aspect is dat veel kinderen hun gebruik niet zelf kunnen doseren. Vervelen (iets wat juist de creativiteit bevordert) is er niet meer bij en ook het sociale gedrag is door het gebruik in gezelschap veelal ver te zoeken. Maar ik heb een oplossing bedacht waardoor u toch uw verjaardag kunt vieren in een restaurant. Geef ze hun eigen ‘afdeling’ door ze bij elkaar aan het einde van de ongetwijfeld lange tafel te zetten.

Dat kinderen uren stilzitten en meedoen met het volwassen gesprek is denk ik te veel gevraagd. Dat was toch ook al een uitdaging zonder telefoontjes of iPads waarmee veel ouders hun kinderen rustig houden tijdens etentjes? Bespreek de tafelindeling van tevoren met uw kinderen en zorg ervoor dat iedereen zich daaraan houdt. Ik hoop dat u zo toch een gezellige verjaardag heeft en wens u nog vele jaren in goede gezondheid.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren