Abonnementen service: 035 - 2019505

Koninklijke voorouders

Afkomst blijft fascineren. En wie ouder wordt, lijkt alleen maar meer gefascineerd te raken door de generaties vóór hem of haar. Niet voor niets doen veel mensen na hun pensionering onderzoek naar hun stamboom.

Populair zijn tegenwoordig de zogeheten DNA-tests, die nieuwsgierige mensen iets vertellen over waar we vandaan komen. En ik mag graag kijken naar het tv-programma: ‘Verborgenverleden’ van omroep NTR op NPO 2. Daaringaat iedere afl evering een bekende Nederlander opzoeknaar zijn of haar familiegeschiedenis.In eerste instantie komt dat vaak voort uit directe vragen. Uit wat voor gezin komt mijn moeder of oma? En wat deed de vader van mijn grootvader? Vaak roept zo’n zoektocht veel extra vragen op en dan gaan deze amateurspitters steeds dieper de archieven in. Hoe verder een stamboom teruggaat, hoe eervoller.

Een adellijke of zelfs koninklijke voorouder geldt als een hoofdprijs. Want wie buitenechtelijk van een koning afstamt, is dan toch ook meteen verwant aan zo’n beetje alle koningen en koninginnen uit de geschiedenis. De leden van de vorstenhuizen trouwden in de vorige eeuwen vooral met elkaar en dat zorgde ervoor dat afstammelingen lijnen hadden naar zo’n beetje alle vorstenhuizen van Europa. Dat is tegenwoordig wel anders! Toen een collega van het tijdschrift ‘Royalty’ een aantal jaren geleden op zoek ging naar de afstammelingen van onze koning Willem I en zijn minnares Julia von der Goltz, ontdekte hij dat er in Duitsland velen van hun nakomelingen leven.

Eén van de mensen die hij sprak vond de afstamming van de eerste Nederlandse Oranjekoning overigens niet zo bijzonder. Maar hij was wél blij dat hij dankzij Willem I ook verwant was aan Frederik de Grote, de beroemde Pruisische soldatenkoning. Maar wie nu kijkt naar de huwelijken van koningshuizen in het laatste decennium, ziet dat royals steeds meer de liefde als uitgangspunt nemen en niet meer een koninklijke bloedlijn.

Niet alleen in ons land, maar ook in ons omringende landen. Het huwelijk van prins Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle is daarvan een aansprekend voorbeeld. Door die huwelijken van prinsen en prinsessen met ‘gewone’ burgers wordt de lijst met illustere voorouders natuurlijk op den duur kleiner en de familiebanden tussen de diverse vorstenhuizen worden ook steeds minder. Daar staat tegenover dat steeds meer burgers straks verwant zullen zijn aan een vorstenhuis. En niet alleen meer via een buitenechtelijke afstammeling!

 

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

30 maart
Koningin Máxima is in het Achmea Congrescentrum in Zeist bij een event van nlgroeit. Koning Willem-Alexander is bij het evenement ‘HIER opgewekt’ in Bussum.

1 april
De koning opent het distributiecentrum van Picnic in Utrecht.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren