Abonnementen service: 035 - 2019505

Toch een happy end?

Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat koningin Elizabeth in een open brief ter gelegenheid van haar platina jubileum – die ze ondertekende met ‘Uw dienaar Elizabeth’ – haar steun zou geven aan ‘koningin Camilla’.

De vorstin weet als geen ander dat die steun helemaal niet nodig is. Zodra Elizabeth haar laatste adem uitblaast, is haar zoon Charles automatisch de nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk.

En sinds eeuwen wordt de gemalin van de nieuwe vorst koningin genoemd. Bij het huwelijk van prins Charles en Camilla Shand maakte het paar bekend dat de tweede vrouw van de Britse troonopvolger niet de titel Prinses van Wales zou gaan voeren. Ze koos daarvoor omdat ze die titel te veel vond horen bij Diana, de eerste vrouw van Charles. Tevens werd bekendgemaakt dat Camilla als ‘prinses-gemalin’ door het leven zou gaan, zodra Charles koning zou worden. Het was haar eigen keuze, zo werd destijds gezegd. Dat geloof ik meteen, maar erg realistisch was het niet. Wie met een troonopvolger trouwt, moet er rekening mee houden op een dag naast hem op de troon te zitten… Natuurlijk was het van Camilla vooral een charmeoffensief.

Ze was ooit de meest gehate vrouw van het Verenigd Koninkrijk, als de derde partij in het huwelijk van Charles van Diana. Maar er was al jaren geen sprake meer van een huwelijk toen de tweede zoon Henry, nu bekend als Harry, werd geboren. Beiden hadden affaires. Alleen pakte Diana het slimmer aan; ze deed alsof ze een slachtoffer was en kreeg de bevolking mee. Hoe kon Charles, de mooie, onschuldige Diana verlaten voor een lelijke heks als Camilla, vroegen velen zich af. Die arme Camilla heeft wat over zich heen gekregen die eerste jaren. Diana noemde haar liefdesrivale zelfs de Rottweiler, niet echt een woord dat je verwacht uit de mond van die warme prinses die haar arm om aidspatiënten heen sloeg en kinderen met lepra knuffelde. Het verhaal van Charles en Camilla zal op een dag een succesvolle musical worden. Want het is een sprookje: de prins en het meisje dat al jaren van elkaar hielden maar niet mochten trouwen, krijgen elkaar uiteindelijk toch. En dat meisje wordt daardoor zelfs koningin. Maar is er echt een happy end?

Ik weet het niet. Ik vind Camilla een geweldig mens. Gewoon, grappig, type ‘niet lullen, maar garnalen pellen’. Maar onder het volk blijft er een trouw richting Diana. Op wat haar zestigste verjaardag had moeten zijn, lagen er tientallen speciale uitgaven in de winkel. En dit jaar zal dat ook wel weer gebeuren als de Prinses van Wales 25 jaar dood is. Dat zie ik bij Camilla nog niet gebeuren.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren