Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wie wat bewaart…

Als u nog op zoek bent naar een hobby voor dit nieuwe jaar: bewaar onze columns. Mevrouw Veltman en mevrouw Weekers kunnen dit van harte aanbevelen; columns van alweer vijf jaar geleden bezorgden hen onverwacht een fi nancieel zorgeloze Kerst.

Mevrouw Veltman kreeg dit najaar een onheilspellende brief van het pensioenfonds. Ze had sinds het overlijden van haar man, een paar jaar daarvoor, te veel nabestaandenpensioen ontvangen. Door een fout van het fonds. Dat was namelijk vergeten dat er nog twee ex-echtgenotes waren, die óók recht hadden op een deel van het nabestaandenpensioen. Haar nabestaandenpensioen zou voortaan een stuk lager worden. Daarnaast moest ze de 13.000 euro die ze de afgelopen jaren te veel had ontvangen, volledig terugbetalen. In lichte paniek belde ze naar ons spreekuur. Het verlaagde pensioen kon ze nog net aan. Maar die 13.000 euro terugbetalen, dat lukte simpelweg niet. Ze vertelde er niet van te kunnen slapen.

TWEEDE HUWELIJK
Mevrouw Weekers was zelf ooit gescheiden, en later hertrouwd. Haar ex was in 2008 overleden. Bij de echtscheiding was destijds een nabestaandenpensioen voor haar opzij gezet. Maar omdat ze hertrouwd was, kon ze hier volgens het pensioenfonds geen aanspraak op maken. Dit was nu eenmaal ooit zo in een reglement gezet. Herhaaldelijk klagen over deze hertrouwclausule had niets opgeleverd. Uiteindelijk ging ze te rade bij ons spreekuur.

GEEN TERUGVORDERING
Aan beide kwesties hebben we op deze plek eerder aandacht besteed. Het probleem van mevrouw Veltman is hardnekkig bij veel pensioenfondsen; het fonds maakt een fout en keert daardoor te veel pensioen uit, zonder dat het iemand opvalt. Jaren later wordt de fout alsnog ontdekt. Gevolg: het pensioen gaat omlaag en het fonds verrekent het te veel betaalde met het al verlaagde pensioen. De rechter is zeer kritisch op deze praktijk. Ligt de fout bij het pensioenfonds en kon jezelf niet weten dat je te veel ontving, dan moet het pensioenfonds afblijven van het al uitbetaalde pensioen. Geen terugvordering dus. Wij lieten mevrouw Veltman onze column opsturen naar haar pensioenfonds. Een paar weken later belde ze dolgelukkig terug: de terugvordering was volledig van tafel.

OUDERWETSE GEDACHTE
De hertrouwclausule waar mevrouw Weekers tegenaan liep, hebben we ook bij meer pensioenfondsen gezien. Het is een ouderwetse bepaling die uitgaat van de verzorgingsgedachte; als een vrouw hertrouwt, moet de nieuwe man haar fi nancieel verzorgen, en vervalt elke pensioenverplichting uit haar vorige huwelijk. We beschreven op deze plek hoe we deze pensioenfondsen stuk voor stuk zover krijgen om deze clausule te schrappen. Mevrouw Weekers stuurde de column op, en de uitkomst laat zich raden. Naast een maandelijks nabestaandenpensioen kreeg ze ook een nabetaling vanaf 2008, ruim 42.000 euro. En, toch ook niet mis: alle hertrouwde weduwes kregen dezelfde behandeling. Enkel door het opsturen van die ene column!

BEWAREN DUS
Welke columns later zo’n gouden rand krijgen, is van tevoren niet altijd te zeggen. Ons advies is dan ook: bewaar ze allemaal. En vooruit, ook een advies aan de pensioenfondsen: abonneer je op MAX Magazine.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren