Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wanneer ben je ‘volledig gevaccineerd’?

De families Van den Berg en Ellis boekten een Middellandse Zee-cruise met de Norwegian Epic. Een reis in Europese wateren met een Europees klinkend schip. Ze waren in het bezit van een geldige internationale QR-code, want ze hadden één vaccinatie gehad én corona doorgemaakt. Voldoende om je Europese certifi caat te krijgen.

Beide families vlogen naar de plek waar het prachtige schip zou vertrekken. Daar kwamen ze van een koude kermis thuis. Ze mochten het schip niet op. Norwegian Epic bleek van een Amerikaanse rederij – Norwegian Cruise Line – en er golden Amerikaanse regels: alleen met twee vaccinaties mochten ze aan boord. De reis eindigde daar. Ze konden linea recta terug naar Nederland.

IN DE KLEINE LETTERTJES…
We doken in beide zaken. Ze waren geboekt via verschillende reisorganisaties. Toen we op de sites keken stond nergens bij de informatie dat een internationale QR-code, zoals die in Europa wordt uitgegeven (na herstel van corona), niet geldig zou zijn. Na veel doorklikken kwam je op de site van de Amerikaanse rederij. Die was in het Engels. En heel ver weggestopt, in kleine lettertjes, kon je lezen wat een volledige vaccinatie betekende volgens de rederij. Gelukkig hebben we de wet op de reisovereenkomst die duidelijkheid geeft. De reiziger moet namelijk vooraf de juiste algemene informatie krijgen die voor de gehele groep reizigers geldt. Dat moet op een duidelijke, begrijpelijke en in het oog springende manier gebeuren. En dat was hier niet zo.

REISSOM VERGOED
Beide reisaanbieders snapten na ons contact dat hier onduidelijkheid was ontstaan door het begrip ‘volledig gevaccineerd’. In Amerika wordt daar iets anders onder verstaan dan in Europa. Een bedrag van ongeveer 7.000 euro werd terugbetaald aan de families Van den Berg en Ellis. De extra kosten voor de heen- en terugvlucht en een extra overnachting kregen ze niet terug. Juridisch hebben ze daar wél recht op, omdat het een tekortkoming was van de reisaanbieder. Toch besloten beide families om hiervoor niet naar de geschillencommissie te gaan. Ze hebben vrede met teruggave van de reissom.

TIPS
Deze regels gelden bij informatie die voor de gehele groep belangrijk is. Reist u individueel, dan moet u zelf checken welke vaccinaties u nodig heeft.
Zoek op wijsopreis.nl de meest recente informatie over het betreffende vakantieland.
Kijk na wat uw verzekering dekt. Inmiddels dekken meerdere verzekeraars ook schade door corona. Maar de voorwaarden zijn zeer divers.
Kijk ook naar de vergoedingen voor als u ter plekke in quarantaine moet. Die kosten kunnen flink oplopen.
Denk ook aan een annuleringsverzekering. Wat als uw reisgenoot corona krijgt vlak voor vertrek? Je kunt je daarvoor verzekeren, maar lang niet overal.
Gaat u naar een ‘oranje’ land? Niet iedere verzekering dekt coronagerelateerde kosten als het geen noodzakelijke reis is.
Een groep reisorganisaties heeft een eigen site opgericht met reisadviezen die zij veilig achten. Verzekeraars houden echter de kleurcodes aan van de overheid!
Boek iets wat u tot het laatste moment kosteloos kunt annuleren!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren