Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Het geluid moet uit je lichaam komen’

Naam: Bart Wijtman Geboren: in 1972 in Gouda
Woonplaats: Rotterdam
Beroep: musicus. Hij schrijft muziek voor toneel, film en tv, zoals de jeugdtv- serie ‘Zaai’.
Samen met zijn broer Rob en Cok van Vuuren vormt hij het muziekcollectief Ocobar.

 

Mijn vader en opa waren goede musici, maar hebben er nooit hun beroep van gemaakt. Ik pakte dat al gauw anders aan, want toen ik twaalf was besloot ik met mijn vrienden Sebastian van Zuijlen en Frans Blanker op straat op te treden.

Met behulp van mijn vader maakte ik daarom een theekist-bas, met één snaar. Een houten kist, waar ze thee in vervoerden. Daaronder monteerden we de as van een kinderwagen, zodat ik hem makkelijk achter me aan kon trekken. Op die manier is het trio Hasjee ontstaan, waarmee ik jaren heb opgetreden.

Toen ik op de muziek-havo zat, werden leerlingen van onze school uitgenodigd om tijdens de Wereldtentoonstelling in Osaka 1990 in het Nederlandse paviljoen op te treden.

Onze docent, Jacques van Veerdonk, stelde voor dat ik op mijn bas ‘Ketelbinkie’ zou spelen. Om mijn theekist-bas werd een houten kist getimmerd en zes weken van tevoren verstuurd. Het werd daar een geweldige tijd. De Japanse vrienden die ik had gemaakt, tekenden er Japanse tekens op, zodat hij heel bijzonder voor me werd. Bij thuiskomst kreeg ik echter te horen dat mijn bas kwijt was. Ik had de moed al opgegeven toen ik maanden later te horen kreeg dat ze hem hadden gevonden. Samen met de conciërge heb ik hem ergens in de haven opgehaald, waar hij in diverse stukken in een loods lag. Het spelen op die éénsnarige bas vormt nog steeds de basis van mijn spel.

Als ik als gastdocent op het conservatorium kom, neem ik hem de eerste dag altijd mee en zeg dat ze erop moeten spelen. Dan wordt er in het begin wat giechelig gedaan. Maar mijn visie is dat het geluid dat je maakt uit je lichaam moet komen. Op die manier ontwikkel je je persoonlijkheid als bassist. Die ene snaar dwingt je alles te geven wat je in je hebt.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren