Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Met muziek het jaar uit

Swingend in het ‘Top 2000 Café’ het oude jaar uit en walsend in Wenen het nieuwe jaar in. Dat gaat al jaren zo. Muziek is de vrolijke kurk waarop veel van ons leven drijft.

Heel veel. Zeker in deze tijd waarin we weer letterlijk ‘gelockdowned’ zitten in onze huizen, klein en groot. Muziek biedt troost, zweept op, leidt af en geeft hoop. Dat wist men in het begin van de radio ook al. Het eerste offi ciële radioprogramma dat op 6 november 1919 werd uitgezonden, heette niet voor niets een ‘Soiree Musicale’.

In kranten was er al voor geadverteerd. ‘Turf in je ransel’ was het openingsnummer. Het was niet alleen voor Nederland een primeur, het was wereldnieuws. Hanso Idzerda, een voormalig Philipsingenieur, had de vooruitziende blik dat het medium radio een grote toekomst had. En muziek was de grote verbinder. Vanuit de Beukstraat te Den Haag zouden nog vele opzwepende noten klinken. Nederland was het eerste land in Europa met heuse radio. Bij televisie was in het begin veelal het zwaardere strijk-, blaas- en koorwerk. Er werd uit volle borst gezongen voor de Heer en er waren opvoedkundige liedjes voor de jeugd. Het lichtvoetige toontje liet nog even op zich wachten.

Vijf jaar na opening van ons allereerste tv-net is in 1956 daar het programma ‘Pas Geperst’ van de NCRV door Pi Scheff er. Een keur van muzikanten met een nieuwe plaat kwam die ten gehore brengen. Een platenprogramma op tv wordt per toeval ook het debuut van Willem Duys. Op 1 juli 1959 wordt hij tijdens een rechtstreekse uitzending van het programma ‘Zet ‘m Op’ vanwege zijn muziekkennis gevraagd het inleidend commentaar te verzorgen bij een fi lmpje over de zanger Johnny Ray. Dat doet hij met de zijn bekende Duys-verve.

Tot ieders verbazing houdt hij in de studio een boeiend betoog van ruim tien minuten. Niet alleen een nieuwe ster wordt geboren, maar ook een van de langst lopende muziekprogramma’s, namelijk ‘Muziek Mozaïek’. Vanaf 1962 zal Duys ons meer dan 37 jaar lang meenemen met muziek waarin Bach en Brel samen te horen zijn. Walsend, rockend, opzwepend maar vooral vol hoop. Daar kan je in deze lockdowntijd niet genoeg van hebben.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren