Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘ FEYENOORD ZIT DIEP IN HET HART’

Peter Houtman (64) is sinds 1998 stadionspeaker van Feyenoord in De Kuip. Hij is de man van de doelpunten, eerst van het zelf maken en nu van het benoemen van de makers. De geboren Rotterdamse ‘positivo’ voelt zich in het stadion op zijn plek in goede en slechte tijden. Over ruim een week zit hij er weer als op 19 december aartsrivaal Ajax op bezoek komt in een nagenoeg lege Kuip.

Het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. Een vreemde plek is het wel om af te spreken. Peter Houtman doet dat om privéredenen. Hij heeft weer eens een onderzoek; sinds de zomer heeft hij last van zijn arm en kan hij amper tennissen. Ook heeft hij last van zijn knieën en enkels. Houtman: “Dat zijn minder leuke overblijfselen van mijn voetbalperiode. Menig oud-prof krijgt daar last mee. Ik ben blij dat mijn hoofd in orde is. Al dat koppen blijkt ook niet goed te zijn.” Het gesprek vindt plaats in het restaurant. De mond kapjesplicht is duidelijk waarneembaar. Het coronavirus houdt iedereen onverminderd in de ban. Vorig jaar is zijn moeder overleden, waarschijnlijk indirect aan COVID-19. Zijn vader stierf na een medische blunder en van zijn twee zussen is er ook al één overleden. Het is knap hoe hij hierover kan vertellen. Houtman: “Wat moet je anders? Het leven gaat door.”

TWAALFDE MAN
Voor Houtman is voetbal zeker op dit moment een mooie uitlaatklep en dan springen de resultaten van zijn club Feyenoord er ook nog eens positief uit. “De laatste maanden voor de nieuwe lockdown zat het stadion weer vol met ruim 45.000 toeschouwers, daarvoor was het lang leeg en nu helaas opnieuw. Dan spreek je 300 mensen toe, voor beide voetbalteams, beveiliging, ballenjongens en media. Vreemd ja, maar de vorige trainer Dick Advocaat en de spelers misten de muziekman DJ Paul, andere collega’s en mij als speaker, iemand die de opstelling geeft en vertelt wie heeft gescoord of wordt gewisseld. Blijkbaar zorgde ik, samen met de muziek, nog voor wat sfeer in die galmende Kuip. Wat een verschil toen er weer 6.500 mensen aanwezig mochten zijn. De entourage bepaalt zo veel! Echt een twaalfde man en dat voelen de spelers. Tegen AZ was het uitverkocht en dan gaat het stadion los, zeker als Sergino Dest weer in blessuretijd scoort. Ik moet het afkloppen, maar ik heb nooit problemen gehad. Je maakt ook gekke dingen mee, zoals verzoeken om iemand om te roepen, zo van: ‘Wil de heer die en die naar huis gaan, want zijn vrouw is aan het bevallen.’ Het publiek vond het vermakelijk.”

TYPISCH EEN MENSENMENS
Afspreken met Houtman is nooit een probleem geweest, ook nu niet, zelfs in het ziekenhuis. Houtman houdt van het positieve van het leven. Hij geniet van wat hij doet. Dat had hij al als voetballer, later als presentator bij Radio en TV Rijnmond en Feyenoord TV. Ook schreef hij voor de Feyenoordkrant. De oud-international is een mensenmens en houdt ervan om te vermaken. Houtman: “Hoe vaak ben ik niet op bezoek geweest in verpleeg- of ziekenhuizen bij mensen jong en oud die Feyenoord een warm hart toedragen. Ik heb het niet bijgehouden. Ik word vaak gevraagd om te zingen. Dat vind ik leuk, maar soms kan het mij ook te veel worden, zeker als het verplicht wordt. Het is ook weleens fi jn als je uit eten bent met je gezin (vrouw Rina en zonen Mike en Jeff rey, red.) en met rust wordt gelaten. Dat klinkt klagerig, maar zo bedoel ik het niet. Ik weet dat ik veel aan het voetbal en zeker Feyenoord te danken heb. Ik word gevraagd om mensen op te vrolijken als oud-Feyenoorder. Mensen waarderen dat, en niet alleen de zieke of de jubilaris. Vaak zit daar de hele familie bij. Dan voel je hoe diep Feyenoord in het hart van die mensen zit.

‘DAT WAS MIJN GELUK’
“Als je ziet hoeveel brieven en apps ik heb gehad van mensen, nadat ik twee jaar geleden een hartaanval kreeg. Na het eten kreeg ik last van mijn pijn op de borst en begon te zweten. Ik dacht dat het mijn maag was, want ik ben maagpatiënt. Ik ben buiten op de tegels gaan liggen, ook al vroor het die avond. Mijn zoon Mike heeft de dokter gebeld en dat was mijn geluk. Ik heb daarna een stent gekregen, via mijn pols hebben ze die bij mijn hart aangebracht. Gelukkig gaat het nu weer goed. Ik hoop nog jaren stadionspeaker te zijn.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren