Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Beste opmaat naar heerlijk avondje

Nog even en het is weer voorbij voor dit jaar, het ‘Sinterklaasjournaal’. Een uniek journaal vol pepernotenavonturen dat elke dag kond doet van alles rondom de Sint, zijn paard Ozosnel, de pieten en een hele keur aan kleurige karakters. De geur van een heerlijk avondje spat ervan af. Gelukkig maar.

Die oude Sint heeft het de laatste jaren te verduren. Het ‘Sinterklaasjournaal’ bestaat pas twintig jaar. Terwijl je het gevoel hebt dat het er eigenlijk altijd al was. Dat komt mede door de presentator die van de eerste uitzending tot nu onze rots in de stoombootbranding is: Dieuwertje Blok. Zij heeft dezelfde eeuwige jeugd en kinderliefde als de goede Sint. Niemand hoeft te vrezen in de zak te worden meegenomen.

Het is niet voor niets dat dit journaal de ere-Nipkowprijs, de hoogste televisieprijs, dit jaar won. Iedere avond om zes uur zitten één miljoen kijkertjes (en naar ik vermoed zeker ook kijkers) gekluisterd aan de buis met ernstige en minder ernstige sintzaken en een heus weerbericht. Ik weet nu dat als het waait, dat dat goed is voor het zicht op de daken. Het heeft even geduurd voor er op televisie dagelijkse aandacht was voor de Sint en zijn belevenissen.

Hoewel de eerste intocht van Sint in 1888 te Venray was, werd die intocht pas vanaf 1958 op tv uitgezonden, zeven jaar nadat de televisie het licht zag. Met Amsterdam als vaste eerste aanlegplaats. Er was in die beginjaren een wisselend panel van verslaggevers en commentatoren. Mies Bouwman, Edwin Rutten, Rob de Nijs, Sonja Barend, Koos Postema en natuurlijk Aart Staartjes. Deze laatste zou ruim zestien jaar de aankomst van de Sint met verve verslaan. Theo Koomen leek er niets bij. Vanaf 1964 kwam de Sint steeds in een andere stad aan. Met verschillende stoomboten, van hare MS Zeefakkel A903 tot Pakjesboot 12. Bij lage bruggen werd pakjesboot 13 of 14 ingezet. Maar na die intochten bleef het stil rondom de oude baas. Hooguit een enkel programma waar Sint acte de présence gaf. Gelukkig komt hij sinds 2001 ieder najaar in zijn eigen nieuws door Dieuwertje de huiskamer in gestrooid. Een heerlijke opmaat naar een nog heerlijker avondje.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren