Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

ZOEKEN NAAR HUURHUIS IS STROOIEN MET PRIVACY

Als je tegenwoordig op een huurhuis wilt reageren, moet je allereerst betalen om het aanbod te mogen zien. Dan moet je allerlei financiële gegevens achterlaten, zonder dat je een optie op een woning hebt. Je wordt gedwongen al je privégegevens op het internet te strooien. Waarom niet gewoon een huis bekijken en daarna pas de papierwinkel?

Mevr. De Langen

 

Dat is iets waar heel veel woningzoekenden zich aan ergeren. Particuliere verhuurders vragen vaak om inkomensgegevens om er zeker van te zijn dat iemand de huur kan betalen.

Ze kunnen veel eisen stellen, want de vraag is vaak veel groter dan het aanbod. Als je niet meedoet, prima, maar dan kom je op geen enkele lijst. In zekere zin doen de verhuurders van woningwetwoningen hetzelfde. Ze vragen ook om allerlei fi nanciële gegevens, die gestaafd moeten worden door de Belastingdienst.

Zij moeten weten in welke inkomenscategorie een kandidaat-huurder valt. Maar als je jarenlang op zo’n lijst staat, moet je de nieuwste gegevens inclusief je BSN ook jarenlang sturen. Mag dit wel? De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is volgens de Woonbond een beetje vaag op dit punt. Deze ‘privacywet’ stelt dat verhuurders alleen gegevens mogen vragen die nodig zijn, op het moment dat iemand een woning echt aangeboden krijgt. Maar in de praktijk werkt het dus zo niet. Je kunt natuurlijk wel op je strepen gaan staan, maar daarmee kom je in deze markt niet ver.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren