Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vrolijke hoeder van de gewone man

Leuke videofragmenten met Wim Bosboom: zoek op youtube.com naar ‘kieskeurig op wielen 19860125’ voor een hilarische afl evering van ‘Wrak van de weg’, ‘koning klant 1980’ (samen met Letty Kosterman) of ‘sterrenslag 1979’ (met de legendarische Frank Kramer).

Zo jongen, en wat denk jij hier te komen doen?” Dat waren de eerste woorden die de grote Wim Bosboom tegen mij zei toen ik in 1989 als jongste bediende van de redactie van de ‘TROS Nieuwsshow’ begon. Hij was letterlijk groot. Enorm groot. Een boom van een vent. Een bos vol verhalen. Zijn naam paste als een jas.

Hij overleed twintig jaar geleden op 20 november 2001. Een verlies voor velen, maar in het bijzonder voor de Verenigde Senioren Partij waarvan hij beoogd lijsttrekker was. Dat was niet voor niets. Bosboom had charisma en maakte zich sterk voor de gewone man en vrouw op straat. Zijn laatste tv-programma was ‘Dat willen we even kwijt’, een wekelijkse gesproken column waarin hij zijn gevoelens van groot ongenoegen uitte over zaken die in ons land beter konden. Bosboom begon zijn tv-carrière als cameraman.

Eerst van het ‘NTS-journaal’ en vanaf 1960 werkte Wim als regisseur/verslaggever bij VARA’s ‘Achter het Nieuws’. In 1969 werd hij dé presentator van het allereerste consumentenprogramma ‘Koning Klant’ en verwierf daar grote faam mee. Menig bedrijf sidderde van angst als hij hun naam noemde in de uitzending. In 1980 stapte hij over naar de TROS. Schande werd ervan gesproken. Zelf zat hij er niet mee: “Ik vertrek gewoon van de kleinste arbeidersomroep naar de grootste.” Bij de TROS nam hij het opnieuw op voor de belazerde consument. Samen met Mireille Bekooy presenteerde hij ‘Kieskeurig’, het tweede consumentenprogramma van de Nederlandse televisie.

Hilarisch was de rubriek ‘Wrak van de weg’ waarin de trotse bezitter van een auto hoorde dat hij een hopeloos wrak bezat dat op de schroothoop verdween onder de opzwepende tonen van ‘Die zien we nooit meer terug’ van Het Cocktail Trio. Bosboom werd in 1983 ook de grote trekker van het meest beluisterde radioprogramma op de zaterdagmorgen ‘De TROS Nieuwsshow’. Met zijn vertrouwde stem maakte hij er, ook weer samen met Mireille, een luisterfeestje van. Dat feestje bouwde hij ook als niet afl atende, geestige captain en rouwdouwer van het sterrenteam in ‘Sterrenslag’. Bosboom was hoeder van de gewone man en vrouw, maar gewoon was hij zelf allerminst.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren