Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Trillende bovenlip

Volgend jaar zit koningin Elizabeth zeventig jaar op de troon. De voorbereidingen van de festiviteiten voor die onvoorstelbare prestatie zijn al gestart. Net zo goed zijn er al mensen het draaiboek voor operatie ‘London Bridge’ aan het nalezen en kijken of de stad nog vrijgemaakt kan maken voor de begrafenis van de Queen. In de afgelopen 69 jaar zou ze nog geen griepje hebben gehad. Ik geloof het niet en tegelijkertijd toch ook weer wel.

Want wat slijt je nou in een paleis waar je niks hoeft te doen? Op straat of in de supermarkt loop je nog kans een verkoudheid op te lopen. Of je valt met een volle tas boodschappen aan het stuur van je fi ets. Het enige wat van je verlangd wordt als Brits staatshoofd is dat je doorademt. In de afgelopen weken kwamen er verontrustende berichten vanuit Buckingham Palace. Elizabeth had rust nodig en de arts had haar geadviseerd minder te drinken.

Waarom in hemelsnaam? Wordt ze slechts 102 als ze blijft drinken en 104 als ze stopt? Als ik hofarts was dan zou ik een extra glaasje voorstellen, want ze heeft juist in het afgelopen jaar heel veel verdriet te verduren gehad. Haar beroemde stijve Britse bovenlip trilde steeds vaker. De dood van Philip was te voorzien, maar kwam harder aan dan verwacht. Het vertrek van Harry en Meghan moet haar pijn hebben gedaan. Ze waren de nieuwe sterren van het Britse hof en spraken vooral de jongeren aan. Het paar zou een levenslange steun zijn voor koning Charles en koning William.

Maar zover is het niet gekomen. Het nieuws ging wekenlang over niets anders en waar een land normaal gesproken bij elkaar gebracht hoort te worden door de koninklijke familie, ontstond er nu tweespalt. Het werd nóg erger toen prins Andrew beschuldigd werd van het misbruiken van een minderjarig meisje. De ruziënde prinsen, de domme Andrew; het draagt allemaal bij aan het afbladderen van een monarchie. Het is al begonnen. Barbados heeft nu koningin Elizabeth nog als staatshoofd, maar per 1 januari wordt het paradijselijke land een republiek. Canada en Australië hebben al toegezegd dat Charles niet automatisch koning zal worden. Natuurlijk ligt dat niet aan Elizabeth zelf – ze heeft het fantastisch gedaan. Maar tegen het einde van je leven beseffen dat je nog van alles moet fi ksen, wens ik niemand toe.

AGENDA 2021 KONINKLIJK HUIS

15 november Koning Willem- Alexander en prinses Beatrix bezoeken het Nederlands Balletgala in De La Mar, Amsterdam. 16 november Koningin Máxima reikt bij Radio Kootwijk de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2021 uit aan IVN Natuureducatie. Koning Willem- Alexander ontvangt het eerste exemplaar van ‘De zwijger, het leven van Willem van Oranje’ in de Kloosterkerk, Den Haag.
17 november Koningin Máxima opent het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren