Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Dat meisje bood me troost’

Naam: Gemma Martin Geboren: in 1946 in Den Haag
Woonplaats: Leiden
Beroep: verpleegkundige en administratief medewerkster. Tegenwoordig is ze in een achttal functies als vrijwilligster werkzaam, zoals bij de Hartstichting, Omroep MAX en het Alrijneziekenhuis in Leiden.

 

Ik bezit een beeldje van een lieftallig meisje dat mij heel dierbaar is. Het heeft met een gevoel te maken dat alleen maar in een kinderhoofd kan ontstaan.

Het mooie is ik dat bijna mythische gevoel nog steeds koester. Misschien heeft het met de tijd te maken waarin ik opgroeide: de jaren vijftig. Een eenvoudig gezin met vier kinderen. We bezaten niet veel, een eettafel met een lamp daarboven, stoelen eromheen. Dat was het. En dat beeldje natuurlijk dat op een kast stond, maar waar we beslist niet aan mochten zitten. Mijn ouders waren al vroeg wees, zodat ik zonder grootouders ben opgegroeid. Maar mijn moeder vertelde altijd met liefde over haar moeder, Hendrika, ook wel Heintje genoemd.

Dat beeldje was een huwelijksgeschenk toen zij in 1899 trouwde. Mijn opa werkte in een bakkerij en verliet ’s morgens heel vroeg het huis, waarna mijn moeder lekker bij haar in bed kroop. Op een dag vond ze haar dood in bed. Op mijn zesde jaar werd ik ernstig ziek vanwege een longontsteking. Mijn moeder heeft toen het beeldje op mijn nachtkastje gezet. Ik vond het zo’n mooi, lief meisje dat het me troost bood als ik ernaar keek.

Vanwege het werk van mijn man ben ik vaak verhuisd, maar dat beeldje ging altijd mee. Het opent nog steeds een venster naar mijn jeugd en dat bijkans onbezorgde gevoel.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren