Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

JURGEN VAN DEN BERG: ‘ IK PAS HEEL GOED BIJ MAX’

Eind oktober werd bekend dat de bekende radiomaker Jurgen van den Berg overstapt naar Omroep MAX. Vanaf januari presenteert hij van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 uur en 15.30 uur op NPO Radio 1 samen met Sophie Verhoeven ‘Villa VdB’. MAX Magazine zocht ze op.

 

Met de nieuwe middagshow krijgt MAX extra uren op NPO Radio 1. Naast ‘Nachtzuster’ in de zaterdagnacht, ‘Nieuwsweekend’ op zaterdagochtend en ‘De Perstribune’ op zondagmiddag, is MAX vanaf januari ook doordeweeks te horen op deze zender.

Hoe waren de eerste reacties op de overstap van de NOS naar MAX?
Jurgen: “Ik krijg wel vaker reacties, maar nu was ik nogal beduusd door het aantal: 750 in een paar dagen. De ene reactie was nog liever dan de andere. Luisteraars beschouwen mij als een huisvriend. Ik ben daar toch een klein beetje verlegen onder. Eén van mijn grootste fans is de negentigjarige Ab uit Amsterdam. Hij maakte zich zorgen en vroeg mij of ik in mijn nieuwe programma dezelfde Jurgen blijf. Ik heb hem onomwonden geantwoord dat ik straks nog veel meer mijzelf kan zijn. Nu zit ik iedere ochtend bovenop het nieuws, maar straks gaan we meer de achtergronden behandelen. Soms met meerdere sprekers, meer talkshowachtig. We gaan de luisteraars ook betrekken bij het programma. Er zal een spelelement in komen en we gaan iets met historie doen.”

Vanwaar die titel ‘Villa VdB’?
Jurgen: “Voor je de villa betreedt, moet je eerst langs de receptie die de gast verwelkomt. De villa moet een soort huiskamer worden en dat moet de luisteraar gaan voelen. En ik hoop natuurlijk dat ons programma zelf onderwerpen agendeert, zodat de kranten over ons gaan schrijven.”

Was je toe aan een verandering?
Jurgen: “Ik zit nu al meer dan tien jaar direct op het nieuws en ik had het nog best een jaar kunnen doen, maar ik wilde op termijn ook niet gefrustreerd raken door de waan van het dagelijkse nieuws. Dit kwam op mijn pad. Ik merk nu al dat MAX een veel kleinere club is dan de NOS. Daardoor zijn de lijntjes korter en ik heb daardoor in korte tijd enorm veel hernieuwde energie en plezier gekregen.”

Hoe zouden je ouders gereageerd hebben op deze overstap?
Jurgen: “Mijn vader was een behoudende man en zou gezegd hebben: ‘Doe dat nou toch niet jongen, je hebt het toch naar je zin bij de NOS.’ Maar wat zouden ze beiden trots zijn geweest.”

Ben jij niet te jong voor MAX?
Jurgen: “Ik word dit jaar 57, dus ik pas heel goed bij MAX. Ik ken collega’s van twintig die al bejaard zijn, maar ik ken ook mensen die dik boven de zestig zijn en nog vol in het leven staan. Als ik bij MAX rondloop, voel ik mij niet een kat in een vreemd pakhuis. En ik ben ontzettend blij dat Sophie meegaat.” Sophie Verhoeven maakt samen met Jurgen de overstap naar MAX en zal voor en achter de schermen een belangrijke rol gaan spelen bij ‘Villa VdB’. Ze werkte negen jaar bij 3FM als nieuwslezer. Daarna deed ze bij de NOS jarenlang als chef de nieuwscoordinatie en stuurde daarbij journaalverslaggevers aan. Ze weet heel goed hoe je bij nieuwsonderwerpen verrassende invalshoeken bedenkt.

Wat is dat voor een klik tussen jou en Jurgen?
Sophie: “Blijkbaar is er iets tussen ons dat ook de luisteraars prettig vinden om te horen. Behalve dat Jurgen en ik veel lol hebben, bespreken we ook inhoudelijk waar gesprekken over moeten gaan. Ik ga met veel liefde en ook met tranen weg bij de NOS, want ik heb het daar heel fi jn. Ik had nog probleemloos 22 jaar door kunnen gaan, maar wat we nu gaan doen, is wel zo leuk.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren