Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Geslaagde kennismaking

Toen de gesprekken van Claudia de Breij en prinses Amalia er zo goed als op zaten, nodigde de prinses van Oranje haar biografe uit voor een lunch.

Toen Amalia aanstalten maakte om de rekening te betalen, pakte ze uit haar tasje een pakje met bankbiljetten. Terwijl Claudia nog een slokje van haar koffi e nam, zei de zeventienjarige kroonprinses terloops: “Ik heb veel te veel cash in huis op het moment.” Totaal niet bedacht op Amalia’s talent je volledig op het verkeerde been te kunnen zetten, stikte de schrijfster bijna in haar laatste slok koffi e van het lachen toen de prinses met een neutrale blik vervolgde: “Ik ben namelijk ’s nachts stripper.” Het is één van de vele leuke momenten die Claudia de Breij in de eerste offi ciële biografi e van de toekomstige koningin beschrijft.

Na een eerste ontmoeting in maart en in de lente meerdere dagen met elkaar te hebben doorgebracht, heeft de vooral als cabaretière en zangeres bekendstaande Claudia een kennismaking in boekvorm met de troon opvolgster geschreven. En dat heeft ze goed gedaan. Toen ik haar naam hoorde als schrijfster van de biografi e was ik aanvankelijk verbaasd. Geen ’schrijfster’- ook al had ze twee boekjes geschreven – maar iemand uit de showbizz.

Maar gaandeweg snapte ik het steeds beter. Claudia is zelf moeder van tieners, spreekt met haar theatershows mensen boven de 35 jaar aan, maar weet met haar liedjes juist weer de jongeren aan te spreken. Amalia zal haar naam meteen al gekend hebben, als ze al niet zelf met dit voorstel was gekomen. Claudia omschrijft Amalia als “Een laconieke perfectionist, een dienstbare en toch eigenzinnige jonge vrouw, een voorzichtige maar ook humorvolle, warme persoonlijkheid.” De prinses neemt geen blad voor de mond.

Ze vertelt over moeilijke tijden op de Bloem campschool in Wassenaar, waar ze zich een tijdje buitengesloten voelde en zich ’s nachts in haar bed in slaap huilde. Haar ouders haalden er een kinderpsycholoog bij en dat hielp en helpt, want af en toe praat ze nog steeds met een psycholoog. “Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het één kan niet zonder het ander.” Ze mocht een klas overslaan, maar was daarna altijd de jongste.

Zag de lichamen van andere meisjes veranderen toen zij nog stilstond. Jongens zagen haar niet staan. Dus toen de eerste de beste jongen verkering vroeg, zei ze meteen ja. Drie maanden later was het ineens uit, zonder dat ze daar ooit over gesproken hebben. Een waarschuwing: Amalia vindt Duitse jongens leuker en eleganter dan lompe Hollanders. En ja, ze ziet de gelijkenis met haar grootmoeder Beatrix zelf ook, maar ze denkt dat zijzelf gemakkelijker is. Het is echt een leuk boek. Lees het als oma of opa, om zo een generatie te leren kennen die totaal verschilt met de uwe.

Geef het door aan dochter of zoon, die kids in dezelfde leeftijd thuis hebben. Amalia geeft een fantastisch advies: “Het gezin is een plek om te oefenen met confl ict.” In elk gezin wordt geruzied, ook ten paleize zo blijkt, maar het is de manier waarop zaken opgelost worden die kinderen leert hoe ze later zelf moeten omgaan met confl icten.

‘Amalia’ is verschenen bij uitgeverij Pluijm en kost € 17,99. Het is ook als luisterboek verkrijgbaar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren