Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

NEDERLANDSE GESCHIEDENISFEITJES … die niet iedereen weet

De meeste grote mijlpalen uit onze geschiedenis kennen we allemaal wel. Maar er zijn ook minder bekende feiten in het verre en minder verre verleden, die ertoe doen. Regelmatig laten we er een aantal de revue passeren: leuk om te lezen én te weten!

 

Klompé (net) geen premier
Marga Klompé had in 1967 zomaar de eerste vrouwelijke minister-president kunnen worden. De gerenommeerde politica van de KVP had een goede Haagse carrière en voerde als minister in 1965 de Algemene bijstandswet in.

Haar naam werd genoemd als premier na de verkiezingen – waarin haar partij wel fors verloren had – en de daaropvolgende formatie. Zij zou als geen ander in staat zijn een coalitie te formeren met PvdA en ARP, klonk het in Den Haag. Uiteindelijk werd haar partijgenoot Piet de Jong de nieuwe minister-president.

Zowel de invloedrijke Joseph Luns als koningin Juliana zou haar te licht hebben gevonden voor het werk. Klompé was overigens zelf ook kritisch: ze vond dat ze te weinig financieel-economische kennis had en zei ook dat de situatie er ‘psychologisch niet rijp voor’ zou zijn.

Daarmee doelde ze op het feit dat er weinig vrouwen in de politiek zaten en dat een vrouwelijke premier al helemaal gevoelig zou liggen in Nederland.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren