Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Lieve mensen doen goed

Goeddoen, daar houden we van in Nederland. Het was het levensdevies van mijn grootmoeder: wie goed doet, goed ontmoet. De eerste goeddoen-klap die ruim een daalder waard zou blijken te zijn, was op 26 november 1962 ‘Open het Dorp’. De eerste televisiemarathon voor het goede doel: een apart dorp voor mensen met een beperking.

Een bomvolle RAI met een niet afl atende stoet van mensen in alle leeftijden, soorten en maten die tot ver buiten het gebouw reikte. Politie te paard moest eraan te pas komen om de boel in bedwang te houden. Zo veel goeds wilde ieder doen dat het bijna kwaad afl iep. Letterlijk emmers gevuld met guldens, spaarvarkentjes van echte kleintjes tot grote cheques van grootgrutters. Die werden overigens ‘afgedwongen’ in een telefoongesprek van Wim Kan met de betreff ende superkruidenier. Na maar liefst 23 uur live-televisie, vanaf de eerste tot de laatste seconde gepresenteerd door de onvermoeibare Mies Bouwman, sprak deze de legendarische woorden: “Lieve mensen, twaalf miljoen gulden hebben we met zijn allen opgehaald.” Mies was zichtbaar in tranen van zo veel goeds.

Met haar vele miljoenen kijkers die deze telemarathon hadden meegeleefd. Met deze actie verwierf zij terecht de titel van de koningin van de Nederlandse televisie. Mies bedankte ieder voor de fi jnste dag en nacht in haar leven. Wij dankten haar met een bosje rozen en eeuwige roem. In de dagen erna zou het bedrag oplopen tot maar liefst 21 miljoen gulden. Dat zou nu ongeveer 64 miljoen euro zijn. Inmiddels zijn er vele programma’s en loterijen die goede doelen ondersteunen. Gegeven door lieve mensen die goed willen doen. Mijn grootmoeder zou trots zijn.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren