Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Door deze kei zie ik die zusjes weer voor me’

In de oorlog woonde ons gezin met negen kinderen in Groessen, Gelderland. Tijdens de slag om Arnhem die op 17 september 1944 begon, kwamen er vluchtelingen bij ons in het dorp terecht.

Daarbij zaten ook een oom en een tante met hun drie kinderen, die bij ons onderdak kregen. Na een vergissingsbombardement van de Engelsen op ons dorp moesten wij op onze beurt de vlucht nemen. Onderweg moesten we in een bunker schuilen, waarbij onze families gescheiden werden. Ons neefje Henk is toen abusievelijk door een Engelse soldaat neergeschoten. Wij kregen onderdak bij een boerengezin in het dorp Varsseveld, met zeven kinderen, twee knechten en een tante. In totaal woonden we dus met tweeëntwintig mensen in één huis. Tijdens het bidden voor het eten ontstonden al gauw problemen. Deze mensen waren gereformeerd en wij katholiek. Het zal nu vreemd klinken, maar dat kon niet samen. Ze hebben toen het kippenhok en de varkensstallen schoongemaakt, waar wij tot het eind van de oorlog hebben geleefd. Bij het afscheid van de twee zusjes, die verdrietig waren, stonden we verlegen tegenover elkaar. Ik rolde met mijn schoen op het grindpad en zag een gladde kei vrijkomen. Ik vond hem mooi en voelde dat hij me aan dat moment zou blijven herinneren. Ik heb de zusjes nog één keer ontmoet, maar de afstanden waren groot in die tijd, zonder vervoer. Dus het contact is verwaterd. Inmiddels zijn ze overleden, maar ik ben hen niet vergeten. Mede dankzij die kei, die ik altijd in mijn naaimandje heb bewaard.

Deze rubriek gaat over voorwerpen waaraan een bijzondere herinnering of gebeurtenis is verbonden. Een voorwerp dat altijd een plekje in iemands hart én huis zal behouden. Heeft u ook een mooi verhaal? Laat het ons weten via redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Dit gooi ik nooit weg’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren