Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Beveiligers zijn helden

Over beveiliging praten we niet”, hoorden we onlangs premier Rutte zeggen. Ik snap natuurlijk heel goed dat over veiligheidsmaatregelen in het openbaar niets gezegd mag worden.

Maar op de meeste personen die ermee te maken hebben, zoals sommige politici en de Oranjes, zal persoonbeveiligng een grote impact hebben. Voor de geboren Oranjes is het ’t gemakkelijkst, misschien. Zij worden van jongs af aan beveiligd en dan accepteer je het wellicht sneller. Maar nooit echt alleen zijn, moet voor hen wel heel zwaar zijn. Voor politici, advocaten, rechters, offi cieren van justitie en journalisten die bedreigd worden, verandert het leven compleet. Zij zijn hun vrijheid in feite kwijt. Wel geldt: afhankelijk van de zwaarte van de dreiging, is de beveiliging groter.

Ik heb veel respect voor de mannen en vrouwen die voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging werken, een onderdeel van de politie. Het zijn mensen die bereid zijn desnoods letterlijk hun leven te geven voor een ander, door ze met hun lichaam af te schermen. Maar fi guurlijk geven ze ook hun leven. Het is niet makkelijk om het leven van een ander te moeten volgen. Er worden zo veel overuren gedraaid dat het de enige politiedienst is die de overuren niet in vakantiedagen kan omzetten, maar die ze gewoon uitbetaald krijgt. De dienst is immers onderbezet. Maar zo’n baan heeft grote gevolgen voor het privéleven van deze toppers. Ik heb al bijna 34 jaar met ze te maken, omdat ik al zo lang dit werk doe.

In de tijd dat onze koning nog niet getrouwd was, stonden we vaak tegenover elkaar, omdat ze probeerden te voorkomen dat er een foto werd gemaakt. Dat was meestal een spel, want zij wisten ook wel dat journalisten op de openbare weg niet gehinderd mochten worden. Bij de aanslag van 2009 in Apeldoorn konden we zien dat de beveiligers in gevaarlijke situaties ook echt de baas zijn. De Oranjes zagen vanaf de bus wat er gebeurde en gingen staan. Televisiekijkend Nederland zag live hoe een beveiliger naar het bovendek rende en riep: “Zitten allemaal.” Van koningin Beatrix tot en met de jonge prinsen: iedereen zakte meteen op zijn stoel. Bij de Damschreeuwer zagen we hoe koningin Beatrix door haar vaste beveiligers bijna werd opgetild om naar een veilige plek gebracht te worden.

Kroonprins Willem-Alexander, ondanks zijn prachtige uniform, idem. Dat zijn unieke inkijkjes, maar je beseft ook hoe adequaat deze mensen reageren. Toen mijn zeer dierbare collega Peter R. de Vries in juli werd neergeschoten zou je willen dat hij beveiliging had gehad. Tegelijkertijd weet ik dat mijn andere, ook dierbare, collega John van den Heuvel in een hel leeft door zijn continue beveiliging. Een paar dagen na de aanslag op Peter bleek heel ‘Boulevard’ aan de beurt. We moesten de studio verlaten, naar een nieuwe geheime locatie. En nog altijd staan ze er, elke dag, nu alwéér op een andere locatie, om te zorgen dat de medewerkers niks overkomt en om te zorgen dat we ‘gewoon’ onze uitzending kunnen doen. Helden zijn het.

AGENDA 2021 KONINKLIJK HUIS
18 oktober 
Prinses Aimée is jarig; de echtgenote van prins Floris wordt 44.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren