Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het huis uit

Toen twee meisjes onlangs op een kostschool in Wales begonnen aan de laatste twee jaar van hun middelbareschooltijd, wist iedereen aan wie ze werden voorgesteld precies wie Leonor en Alexia waren. Het afscheid in eigen land schetste een mooi voorbeeld van de verschillen qua cultuur en het hof van beide monarchieën.

In Nederland maakte vader Willem-Alexander een foto van Alexia, met een gitaar op de rug en een tas in haar handen. De prinses had een grote lach op haar gezicht, een spijkerbroek aan met gaten en een warm jack. Hoe anders ging het in Spanje. Er stond veel pers op het vliegveld en het Spaanse hof stelde ook foto’s beschikbaar. De emotie was bijna voelbaar. Koning Felipe, koningin Letizia en zusje Sofía namen met innige omhelzingen afscheid van de vijftienjarige kroonprinses.

De trots, maar ook het aanstaand gemis en de heimwee was van alle gezichten duidelijk af te lezen. Leonor had slechts een dun T-shirtje aan en moet bij aankomst geschrokken zijn van het weer in Llantwit Major. Beide prinsessen weten wat het betekent om in een oud paleis te leven, maar het St. Donats-kasteel is bepaald niet zo geriefl ijk als Huis ten Bosch. Het is een prachtig kasteel, dat zeker, waarvan de oudste delen uit de elfde eeuw stammen. En daar is sinds die tijd niet al te veel veranderd. Het Atlantic College staat bekend om het bijeenbrengen van jongeren met een verschillende achtergrond uit alle delen van de wereld.

Waar de ouders van de ene leerling bijna 80.000 euro moeten betalen voor de school, zitten anderen er met een beurs. Alle ouders moeten hetzelfde bedrag aan zakgeld betalen, zodat er op school geen onderscheid is tussen de rijke en armere kinderen. Maar in de praktijk gaat dat natuurlijk anders. Toen Willem- Alexander op het Atlantic zat (1983-1985) ging het om een bedrag van 105 pond per kwartaal, dat zou nu zo’n 300 pond zijn. Maar Willem-Alexander had een groter budget. Dat kwam niet van zijn ouders, die hem in de eerste jaren na zijn achttiende ook niet zelf lieten beschikken over zijn staatstoelage van 900.000 gulden.

Hij moest eerst de waarde van geld leren kennen. Volgens een bron stuurde grootvader Bernhard zijn kleinzoon maandelijks nog eens honderd pond; zodoende kon Willem-Alexander zijn sigaretten blijven kopen, af en toe een gokje wagen op de paarden- en hondenraces, én af en toe een leuk meisje trakteren. Leonor en Alexia zullen geen klagen hebben over aandacht van jongens, maar als ze in de op zo’n 45 minuten van hun school gelegen ‘grote’ stad Cardiff willen winkelen, zullen ze met hun zakgeld niet ver komen….

 

AGENDA 2021 KONINKLIJK HUIS

14 september Prinses Margriet opent ‘s middags verpleeghuis ‘Het Woolde’ in Hengelo.
15 september Koningin Máxima opent ‘s middags in Hoogezand het Huis van Cultuur en Bestuur.
16 september Koningin Máxima opent ‘s ochtends in Amsterdam de nationale supercomputer Snellius.
16 september Prinses Beatrix is bij de opening van de Veilige Veste in Capelle aan den IJssel.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren