Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

ELLY (VAN RIKKERT) SCHREEF KINDERKOOKBOEK: ‘Eerbetoon aan overleden buurman’

Kent u ze nog? Elly en Rikkert Zuiderveld, van die hit ‘De kauwgomballenboom’? Hoe zou het met ze gaan? Optreden doen ze niet meer, muziek maken nog wel en Elly (75) schreef pas nog een kinderkookboek.

Een kinderboek over kinderen van de buitenschoolse opvang (bso) die zo goed leren koken dat ze aan een wedstrijd op tv mogen meedoen. Met verhalen én recepten. Het idee ontstond toen Elly haar nieuwe overburen in Vledderveen leerde kennen, Bart Gouma en zijn vrouw Gerriët. “Bart was chef-kok met een eigen bedrijf, Bart Culinair. Met z’n bus reed hij rond om workshops te geven. En vrolijke, gulle man met een bulderende lach”, vertelt Elly. “Op een dag raakten we in gesprek. Hij kwam net van een buitenschoolse opvang waar hij kinderen van zeven tot elf jaar kookles had gegeven. Het was zo aanstekelijk dat ik hem vroeg om samen een boek te schrijven.”

KOOKWEDSTRIJD
Het boek gaat over de kinderen van de buitenschoolse opvang de Boei. Ze krijgen kookles en er komt een echte chef-kok langs: Bart, de kok van de koning. De kinderen doen het zo goed, dat ze uitgenodigd worden voor een kookwedstrijd op tv. De wedstrijd is bij Omroep Twixx en de directeur heet Jan Wachter. Lukt het ze om te winnen? Door het boek heen staan ook recepten en weetjes over eten, waarmee kinderen zelf aan de slag kunnen gaan.

NOODLOT SLOEG TOE
Maar toen het boek op de helft was, sloeg het noodlot toe. Bart overleed plotseling. “Een verschrikkelijk drama”, zegt Elly. Mede dankzij de enorme veerkracht van Barts vrouw Gerriët is het boek er alsnog. “Gerriët besloot al na een week heel dapper dat het boek uitgebracht moest worden. Zij heeft de recepturen bekeken en is met mij naar de zuivelboerderij uit het boek gegaan. We hebben ook samen de bso bezocht waar Bart kookles had gegeven. Daar hebben we gezongen en geoefend voor een echte opname. Ze waren diep onder de indruk!” De liedjes komen samen met de recepten en foto’s op de website desmaaksmullerij. nl die live gaat als het boek uitkomt. Daarnaast komt er een speciale editie voor vrienden en collega’s van Bart met foto’s en herinneringen achterin. Bart heeft een periode in sterrenrestaurant De Librije in Zwolle gewerkt. Er staat daarom ook een aanbeveling in van eigenaren Jonny en Therèse Boer. “Zo wordt het boek echt een eerbetoon aan Bart”, zegt Elly.

KARAKTERS
Ze hoopt met dit verhaal over te brengen aan kinderen dat ze op een leuke manier kunnen leren koken en verwacht wel dat de lezertjes zich met de karakters in het boek kunnen identifi ceren. “Voor ieder kind zit er wel wat tussen. En ik wil hiermee Bart herdenken als een warme, vrolijke man met een passie voor koken en de liefde om dat door te geven. De kok in het boek was eerst zomaar een kok. Toen Bart overleed, werd de kok echt Bart.”

‘BSO aan de kook’, Elly Zuiderveld en Bart Gouma. EAN: 9789026624803

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren