Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vroem vroem in Zandvoort

Eindelijk is het dan zover. Op 5 september kan het Formule 1-gasplankje weer fl ink ingetrapt worden op het unieke circuit van Zandvoort (Ziggo Sport, start 15.00 uur). Vroem, de Tarzanbocht door en de Hunserug over. De koning, keizer en admiraal van de autosport, de Formule 1, of beter de Grote Prijs van Nederland, keert na 37 jaar terug.

En niet zomaar. Onze Max maakt kans om er kampioen te worden. Dat zou nog eens met recht een Grote Prijs van Nederland zijn. In 1948 was de eerste race. De winnaar was de Thaise prins Bira in een oude Maserati. Dat een prins won, was in die tijd geen toeval. Autosport was toen namelijk een zaak van de elite. En die elite ging naar de chique badplaats Zandvoort. In juni 1939 werd om die reden de eerste autorace gereden in de straten van Zandvoort aan de Zee.

Van echte autosportverslaggeving was nog geen sprake. De races werden in die tijd meestal in een Polygoonbioscoopjournaal in anderhalve minuut afgedaan. De radio hield het ook bij korte verslagen. Dat werd anders bij de introductie van het medium televisie. Als in 1959 de KRO, VARA, AVRO en NCRV gezamenlijk het programma ‘Sport in Beeld’ starten, is er meteen meer aandacht voor die grote raceprijs van de F1. Maar geen vaste commentator die ons meeneemt in de cockpit van de coureurs. Die komt eigenlijk pas in de jaren zeventig met Ruud ter Weijden in ‘AVRO’s Sportpanorama’. Hij weet alle grote F1-helden van die tijd voor zijn camera te krijgen; Niki Lauda, James Hunt, Emerson Fittipaldi, noem maar op. In 1985 komt Lauda voor de derde en laatste keer als winnaar over de Zandvoortse eindstreep. Het Formule 1-racefeest houdt het voor gezien in de badplaats.

Met de komst van Verstappen senior in 1994 op het F1-asfalt begint ook de echte autoracecommentator: Olav Mol. Hij brult bijna harder dan de motoren van de racemonsters. Niet voor niets kreeg hij daarvoor de Theo Koomen Award. Hoe mooi zou het zijn als Verstappen junior 71 jaar na de eerste op ons eigen circuit de Grote Prijs binnensleept onder het meesturende commentaar van Olav. Met recht een Grand Prix voor ons allemaal. Ik ga er alvast voor zitten. Vroem!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren