Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

DE tip VAN LÉON: E-bikeroute langs oevers Oer-IJ

Het Oer-IJ was een noordelijke zijtak van de Rijn, die zich vanuit Amsterdam slingerend een weg zocht naar het noorden, om bij Castricum in zee uit te komen. Rond het begin van de jaartelling verzandde de monding en verdween de rivier uit het landschap.

Toch is van die stroombedding ook vandaag de dag nog veel terug te zien. De net verschenen e-bikeroute ‘Langs de oevers van het Oer-IJ’ besteedt er uitgebreid aandacht aan.

De fietstocht (vijf etappes, 115 kilometer totaal) loopt over oude zeedijken, polderdijken en liniedijken van de Stelling van Amsterdam. Dus gaat het verhaal ook over de voortdurende strijd tegen het water. De route is digitaal te vinden op een Oer-IJ website. Daar staan ook de adressen waar het routeboekje kan worden opgehaald. In samenwerking met de waterschappen is een podcast over de fi etsroute en het landschap gemaakt. oerij.eu

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren