Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

DIT GOOI IK NOOIT WEG: Het pistool van Diederik van Vleuten

Naam: Diederik van Vleuten
Geboren: in 1961 in Den Haag
Woonplaats: Schermer
Beroep: theatermaker, tekstschrijver, presentator. Sinds 2010 maakt hij succesvolle soloprogramma’s zoals ‘Daar werd wat groots verricht’. Zijn nieuwe theaterprogramma ‘Moedig Voorwaarts’ is te zien vanaf najaar 2021.

Ik bezit veel voorwerpen waarvan ik nooit afstand zal doen vanwege de verhalen die eraan verbonden zijn. Zo bevindt zich in mijn archief het pistool dat van mijn opa Hielke Goedemoed is geweest.

Het is na de oorlog onklaar gemaakt. Hielke maakte deel uit van de Zwolse verzetsgroep Van der Noorda. De oorlog liep al op zijn eind toen diverse leden van de verzetsgroep werden opgepakt vanwege het verraad van de NSB’er Piet Cieraad, ‘de beul van Zwolle’, handlanger van de SD. Hielke wist dat Cieraad hem ook in de gaten hield en was dus op zijn hoede voor hem. Op een dag vond er een wonderlijke ontmoeting plaats, waarover mijn moeder mij heeft verteld en daardoor denkbeeldig op mijn netvlies staat. Ze kwamen elkaar tegen op een smal bruggetje in het centrum van Zwolle, het Kerkebruggetje. Wegrennen zou bekennen zijn, meende Hielke. Hij stak meteen zijn hand in zijn wijde broek, waar dit pistool inzat.

Hij zag dat Cieraad hetzelfde deed. Langzaam liepen ze op elkaar af en passeerden elkaar, zonder te wijken. Een dag later, 14 april, werd Zwolle door de Canadezen bevrijd. Cieraad werd ter dood veroordeeld, maar kreeg cassatie. Of mijn opa het pistool ooit heeft gebruikt, weet ik niet, maar ik vermoed het wel. Volgens mijn moeder, die kortgeleden is overleden, heeft hij weinig over zijn verzetswerk verteld. Ze kwam er pas achter wat voor belangrijke rol hij had gespeeld toen ze haar oorlogsherinneringen wilde vastleggen en onderzoek in het archief van Zwolle deed. Ze is in 1933 geboren en hoewel ze nog een kind was, heeft ze veel van de spanning die er tijdens de oorlog heerste bewust beleefd. Op straat spraken vreemden haar soms aan.

“Zeg maar tegen je vader dat de melk overkookt.” Verzetsboodschappen die ze thuis overbracht, zonder te weten waar het over ging. Het heeft haar te vroeg volwassen gemaakt, bekende ze me ooit. Ze vertelde ook dat haar vader geen onbezonnen verzetsstrijder was en nooit onnodige risico’s nam. Angst was een goede raadgever, volgens hem. Hielke stierf in 1960, een jaar voor mijn geboorte. Ik heb hem dus nooit gekend. Maar mijn tweede naam is Hielke en ik draag die naam met trots.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren