Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Geldvragen: WAT HOUDT EEN ONDERHOUDSGESPREK VAN DE BANK IN?

De bank belde ons op voor een onderhoudsgesprek. Na even aarzelen hebben we daarin toegestemd. Maar ze willen wel allerlei gegevens van je hebben. Mogen ze dat wel vragen?

Fam. Overbeek

Denk niet te snel als de bank belt: daar heb je ze weer, ze willen zeker weer wat aan me verdienen. Zo’n onderhoudsgesprek gaat meestal over de nabije toekomst. Dus hoe staat u er over een paar jaar fi nancieel voor.

Zeker als de pensioendatum nadert is dat belangrijk te weten. Bijna iedereen gaat er dan in inkomen op achteruit, vooral omdat het aanvullende pensioen zo achterblijft bij de kostenstijging. Soms moet een jongere partner nog jaren op de AOW wachten. De bank kan u aangeven hoe het straks zit met inkomen, belasting en toeslagen. Maar daarvoor hebben ze natuurlijk uw gegevens nodig, zoals de overwaarde van uw huis, het aanvullend pensioen, toeslagen, spaargeld of de hoogte van de huur.

Maar offi cieel is het zo dat de bank niet eens naar uw saldo mag kijken. Er zijn dus wel degelijk privacyregels, maar die hef je op als je zelf je gegevens op tafel legt. Maar ik zou zeggen: geen koudwatervrees. Als de Belastingdienst de belastingaangifte al grotendeels zelf invult, is er van fi nanciële privacy nog maar weinig over… De eerste oriëntatie voor zo’n gesprek is vaak gratis. Als je meer advies wilt, moet je daarvoor betalen. Vraag naar de kosten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren