Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een stille staatsgreep

Stelt u zich eens voor: je wordt wakker en hoort dat in de nacht in België prinses Delphine de macht heeft gegrepen. Koning Felipe en echtgenote Mathilde hebben huisarrest gekregen en de regering is in overleg met de kroonprinses om te kijken of haar vader in ere hersteld moet worden, of het nieuwe regime gesteund moet worden of dat men toch voor de oude versie kiest… Een staatsgreep.

Het klinkt voor mij nog steeds als iets dat in Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse landen gebeurt. Maar in landen waar wij regelmatig contact mee hebben, verwacht je het niet. Toch is het in Jordanië onlangs gebeurd. U herinnert zich vast koning Hoessein nog wel, de grote vredestichter in het Midden-Oosten. Hij was in zijn laatste jaren getrouwd met de Amerikaanse Lisa Hallaby, zijn vierde echtgenote. Een deel van de Jordaniërs nam haar serieus, want de koning vertrouwde haar, ze was moslim en woonde al lang in het land. Een ander deel vertrouwde haar niet; ze had een eigen agenda en lag slecht bij de familie van Hoessein.

Het moeten eenzame jaren zijn geweest voor Lisa, die na haar huwelijk de naam Noor el Hussein had aangenomen – het licht van Hoessein. Internationaal was ze erg populair, het voorbeeld van de moderne moslimvrouw. Maar toen in 1999 haar man doodziek werd, wilde Noor dat haar toen achttienjarige zoon Hamzah de nieuwe koning zou worden in plaats van diens negentien jaar oudere halfbroer Abdoelah. In Jordanië mag een koning alleen een broer of oudste zoon als opvolger aanwijzen. Het werd dus Abdoelah. Aan het sterfbed van hun vader zou Abdoelah beloofd hebben zijn halfbroer als troonopvolger aan te wijzen zodra Hoessein overleed. Dat is ook gebeurd, maar vijf jaar later werd Hamzah aan de kant gezet en maakte Abdoelah zijn eigen zoon (ook Hoessein genoemd) kroonprins. Tot grote woede van vele Jordaniërs die zich de eis van de stervende Hoessein herinnerden.

Midden in de nacht werd Hamzah gearresteerd en na hartige woorden met zijn broer bood hij zijn onvoorwaardelijke steun aan Abdoelah aan en ging hij akkoord met huisarrest. Tegen twee trouwe medewerkers werd 26 jaar cel geëist. In het westen is dit nauwelijks in het nieuws geweest, maar bij de Oranjes zal het hart in de keel hebben geklopt. Ze waren dik bevriend met Noor en Hoessein. Met Abdoelah en Rania hebben ze niet zo veel. Bij Rania kan ik me dat wel voorstellen. Het is een beeldschone vrouw, maar er komt geen zinnig woord uit. Dat bleek wel tijdens het offi ciële bezoek aan Nederland in 2018, toen ze met Máxima het Gemeentemuseum Den Haag bezocht. Gelukkig praat onze koningin vaak voor twee, waardoor er geen pijnlijke stiltes vielen…

AGENDA 2021 KONINKLIJK HUIS
3 september
Koningin Máxima opent het mbo-jaar 2021-2022 bij Yuverta in Houten en houdt een toespraak.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren