Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

We kunnen zonnepanelen huren. Worden we daar wijzer van?

Wij huren van de woningbouwvereniging zes zonnepanelen en zijn daar op zich erg blij mee. Maar de kosten vallen ons tegen: € 16,30 per maand en dat gedurende vijftien jaar. Dan betalen we in die periode toch bijna 3.000 euro. De te verwachten opbrengst is 1.500 kWh per jaar. Is dat redelijk?

Anton den Dunnen

Als u de zonnepanelen zelf had gelegd, was u ongeveer 4.000 euro kwijt geweest. De opbrengst zou gemiddeld 2.500 kWh kunnen zijn. Komt u daarmee uit? Nee, de meeste mensen verbruiken 3.500 kWh. Daarvoor betalen ze ruim 500 euro. Stroom is lang niet zo duur als gas. Door de actie van uw verhuurder hoeft u die 4.000 euro niet zelf te investeren. In ruil betaalt u bijna 3.000 euro aan huur. De opbrengst is ‘maar’ 1.500 kWh. Daar komt een gemiddeld gezin zeker niet mee uit. U heeft dus ook nog stroom ‘van het net’ nodig. De vraag is natuurlijk hoeveel stroom u jaarlijks nog nodig heeft. Dat kan ik niet beoordelen. Dat zal de tijd ook moeten leren. Een periode van vijftien jaar is natuurlijk heel lang. Binnen die tijd zijn er veel betere zonnepanelen op de markt. Wat dan? Gaat de verhuurder de panelen vernieuwen? Zit daar dan een nieuwe huurprijs aan vast? Een paar vragen zou ik de verhuurder zeker stellen: wordt een gedeelte van de door uw panelen opgewekte stroom ook voor algemene doeleinden gebruikt? Met andere woorden: zou de opbrengst bij een mooie zomer ook hoger kunnen zijn? En wat gebeurt er als de salderingsvoorwaarden voor het terugleveren van stroom naar de energiemaatschappij gaan veranderen? Daar is vanaf 2023 sprake van.

Jaap Roelants

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren