Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Oprecht tegen onrecht: Peter R. de Vries, allereerste tv-misdaadverslaggever

De aanslag op Peter R. de Vries vanavond in Amsterdam is schokkend en niet te bevatten”, waren de terechte woorden van demissionair premier Mark Rutte na de uiterst laffe moordaanslag op Nederlands grootste en bekendste misdaadverslaggever.

Ook de koning en koningin, collega’s, advocaten, rechters, en ‘gewone’ mensen als u en ik waren geschokt, verbijsterd, stil en vol ongeloof. Ik kan mij een dergelijke grote bijval alleen herinneren na de aanslag op Pim Fortuyn. Dat zegt wat. “Een aanslag op een moedig journalist”, vervolgde Rutte om aan te geven wat Peter betekent. Zelf mocht ik als jong verslaggever met eigen ogen zien hoe Peter zijn werk deed. Dat was in 1991. Het was presentator Jaap Jongbloed die na zijn populaire ‘Jongbloed en Joosten’ een echt misdaad-programma wilde maken. Dat was er in Nederland nog niet. Ja, ‘Opsporing Verzocht’, maar dat was een programma gemaakt in opdracht van politie en justitie. Er moest een onafhankelijk misdaadprogramma komen. Dat betekende een compleet nieuwe redactie met een stevige kennis van misdaadjournalistiek. Het was al snel duidelijk dat er maar één iemand was die echt aan dat profiel voldeed: Peter Rudolf de Vries. Na een succesvolle carrière bij ‘De Telegraaf’ als misdaadverslaggever werd hij in 1987 hoofdredacteur van het blad ‘Aktueel’. Menig misdaadzaak werd daar door hem vanuit zijn gevoel voor onrecht uitgelicht in de hoop op een oplossing. Voor de oplossing van de zaak van het verdwenen zesjarige meisje Nymphe Poolman loofde hij in die tijd al 100.000 gulden uit.

De titel van het eerste misdaadprogramma werd ‘Crime Time’. Jaap Jongbloed nam de rol van presentator/eindredacteur op zich en Peter R. die van specialist en vaste adviseur. De allereerste misdaadredactie kende verder namen als Simon Vuyk, Robert Jansen, Marco Kamphuis, de hoofdredacteur van dit magazine Peter Contant en ondergetekende. Op 1 februari 1991 zag dit programma het licht. Peters dossierkennis en neus voor hoe duistere zaken in elkaar steken was toen al ongekend. Als jong broekie zie ik hem nog steeds binnenkomen met mappen waarin de misdrijven tot in detail vastgelegd waren. Feiten kennen, die feiten vervolgens op een intelligente en heldere manier binnenstebuiten keren en dan een conclusie trekken. En nooit opgeven als het onrecht betreft. Dat is de ‘methode Peter R. de Vries’ zoals ik die leerde kennen. En ook leerde ik dat hij een warm mens is met oog en hart voor iedereen. Het succes van zijn unieke aanpak laat zich tot op de dag van vandaag zien in zaken waarin wat krom was door hem is rechtgezet. Na drie jaar ‘Crime Time’ – dat later overging in ‘Deadline’ – met miljoenen kijkers bij de TROS, ging hij een andere weg. John de Mol vroeg Peter om voor RTL zijn eigen serie te maken. Niet als adviseur, maar als presentator en eindredacteur; ‘Peter R. de Vries – Misdaadverslaggever’. De rest is geschiedenis. Oprecht tegen onrecht. De invloed van Peter R. de Vries op de ontwikkeling van de misdaadjournalistiek is ongekend groot. Dat neemt niemand van ons af. Ook niet zo’n laffe aanslagpleger. Want nooit vergeet ik het moment dat hij met gebroken stem en tranen in de ogen alle collega’s van ‘Crime Time’ een fles champagne gaf en bedankte voor het jarenlang met elkaar maken van het eerste, echte Nederlandse misdaadprogramma op televisie.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren