Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Nog even snel langs Angela

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week brengen Willem-Alexander en Máxima een staatsbezoek aan Duitsland.

Ook het Hof is weer over aan het gaan op het oude normaal. Zo zijn deze week koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in Duitsland. Er moet ook daar heel erg veel ingehaald worden en onze koning houdt van tempo maken tijdens een staatsbezoek. Maar waar hij meestal slechts twee dagen uittrekt voor een staatsbezoek, zijn voor dit Duitse bezoek drie dagen gereserveerd met een redelijk ontspannen programma. Het staatsbezoek had eigenlijk vorig jaar moeten plaatsvinden, maar werd toen vanwege corona net als bijvoorbeeld een staatsbezoek aan Noorwegen afgelast. Toen duidelijk werd dat staatsbezoeken weer mogelijk zouden zijn, had Nederland er groot belang bij om met name het bezoek aan Duitsland zo snel mogelijk in te halen. Willem-Alexander en Máxima wilden het liefst nog komen voordat Angela Merkel afscheid neemt. En de tijd begon wat dat betreft te dringen.

Op 26 september 2021 zijn er verkiezingen in Duitsland en Merkel heeft aangekondigd dat ze niet beschikbaar is voor een vijfde termijn. Het koningspaar heeft een goede relatie met de bondskanselier en Merkel was één van de vrouwen die koningin Máxima naar voren hadden geschoven als het gezicht van W20, de speciale groep die de G20-landen – de twintig grootste economieën ter wereld – aanspoort gelijke rechten voor vrouwen hoog op de agenda te zetten. Een conferentie daarover, uitgerekend in de Saoedische hoofdstad Riyad, ging door corona niet door, maar komt natuurlijk weer op de agenda. Merkel en Máxima kunnen het goed vinden met elkaar. Dat vond ik verrassend, aanvankelijk. Qua persoonlijkheid lijken ze totaal anders. Waar Merkel altijd hetzelfde jasje draagt dat ze in een twintigtal kleuren heeft laten maken, lijkt onze koningin ervan te houden elke dag met een nieuwe look te verrassen. Maar dat zijn slechts uiterlijkheden. Beiden houden ze van een directe no-nonsens aanpak. Geen tijd verspillen aan praatjes en vage beloftes, maar concrete afspraken maken. Merkel werd door velen als de echte ‘baas’ van de Europese Unie gezien en zelfs de machtigste vrouw ter wereld. Maar ik zag in de lijst van de vele onderscheidingen die ze heeft ontvangen nog geen Nederlandse staan. Dat zal vast tijdens dit staatsbezoek worden goedgemaakt.

Voor Nederland is Duitsland het belangrijkste land ter wereld. Onze economie draait op onze oosterburen en daarnaast hebben we in Duitsland een betrouwbare partner met wie we al eeuwenlang zakendoen. Nederlanders hebben de neiging om de Tweede Wereldoorlog als maatstaf voor de relatie te nemen, maar ons kleine landje profiteert al eeuwenlang van een enorme bewondering die bij Duitsers heerst voor Nederland. Dat kleine landje dat in de hele wereld koloniën had, oorlogen tegen Engeland en Spanje wist te winnen en altijd zijn blik naar buiten had gericht, was een voorbeeld voor dat enorme Duitsland. Frederik de Grote droeg dan ook vaak een oranje sjerp om zijn trots op zijn verbondenheid met de Oranjes en Nederland te tonen.

Marc van der Linden

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren