Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Loes Luca verovert harten van de kijkers

Soms krijgt een actrice een rol aangeboden die helemaal op haar lijf geschreven is. Voor de op en top Rotterdamse Loes Luca kwam deze droom uit toen zij de hoofdrol kreeg aan­geboden in ‘Mi Vida’, een ontroerende dramaproductie waarin zij een Schiedamse kapster speelt die in Spanje een nieuw leven wil beginnen. MAX zendt de film uit op zondag 25 juli.

Toeval speelde bij dit alles geen rol; er was sprake van een vooropgezet plan. Regisseur Norbert ter Hall, die met Luca in de tv-serie ‘‘t Schaep met de 5 pooten’ had samengewerkt, verbaasde zich erover dat de actrice in speelfilms meestal met komische bijrollen werd afgescheept. Sporadisch kreeg zij een hoofdrol zoals zuster Klivia in de filmversie van ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ uit 2002. Ter Hall voelde terecht aan dat de onmiskenbaar aanwezig dramatische kwaliteiten van Luca ook tot hun recht konden komen in een gelaagde rol van een vrouw die door het leven getekend is.

Loes excelleert
Scenariste Roos Ouwehand schreef met Luca voor ogen het scenario van ‘Mi Vida’, waarin zij op diverse fronten kan excelleren. Lou, een timide kapster van in de zestig, vertrekt naar Cádiz in Zuid-Spanje om daar een Spaanse taalcursus te gaan volgen. Zij is verreweg de oudste leerlinge, wordt door haar klasgenoten een beetje meewarig bekeken, maar slaat zich er toch manmoedig doorheen en begint zich steeds meer thuis te voelen in haar nieuwe omgeving, zeker als zij vriendschappen met enkele Spaanse vrouwen sluit.

Erfenis gaat in rook op
Haar volwassen, ongeruste kinderen die op bezoek komen, kunnen haar plannen maar matig waarderen. Zeker als Lou overweegt ook nog een kapsalon te openen in Cádiz. “Het lijkt wel of ik in een slechte aflevering van ‘Ik Vertrek’ ben beland”, moppert haar zoon die zijn erfenis in rook ziet opgaan. Zijn moeder heeft net een slopende ziekte overwonnen en fleurt helemaal op in haar nieuwe habitat die haar weer plezier in het leven schenkt. Ze heeft er geen zin meer in om in Nederland als oppas van de kleinkinderen haar dagen te vullen. Ze heeft zich genoeg voor anderen uitgesloofd.

Snakken naar nieuwe kansen
Luca haalt alles uit haar rol. Met haar stuntelige, maar enthousiaste pogingen om het Spaans onder de knie te krijgen verovert zij de harten van de kijkers. Zij doet dat ingetogen, wat helemaal bij het karakter van haar personage past. De weduwe Lou heeft heel lang haar eigen emoties op slot gezet. Voor de extravagante intermezzo’s staan haar Spaanse vriendinnen garant, onder wie de aanvankelijk bitse lerares die een geheim verbergt waar Lou in haar hoedanigheid als kapster toevallig op stuit. De toenadering van deze tegen­polen vormt de belangrijkste verhaallijn in ‘Mi Vida’. Twee vrouwen op leeftijd die snakken naar een nieuwe kans.

Hartverwarmend
‘Mi Vida’ is een hartverwarmende karakterstudie van een vrouw die durft aan een tweede leven te beginnen. De kijker wordt diep geraakt door de moed van Lou. En op de koop toe bevat de film ook nog enkele gratis Spaanse taallessen. Voor haar vertolking werd Luca vorig jaar genomineerd voor een Gouden Kalf (Beste Filmactrice). De film zelf werd onder andere bekroond met een Gouden Film Award en internationaal met een Golden Remi Award voor ‘Best Foreign Film’.

Mi Vida
Zondag 25 juli om 20.20 uur op NPO 3

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren